Eláruljuk, miért kell, hogy az érzelmi intelligenciádat is fejleszd

Dienes Petra
Írta: ,
Eláruljuk, miért kell, hogy az érzelmi intelligenciádat is fejleszd

Az érzelmi intelligencia fontosságáról bevezetésképpen Dr. Csernus Imre szavait idézem: „Az érzelmi intelligencia fejlettség azt jelenti, hogy a belül keletkezett pozitív-negatív érzéseket, vágyakat, traumákat, emlékeket ki merem mondani, ki tudom mutatni, valamint meg tudom élni, sőt ezért még felelősséget is tudok vállalni.” Ebből kiindulva ez egy igen fontos tényező az életünkben, amivel érdemes foglalkozni. Íme néhány jó tanács, amivel te is fejlesztheted az EQ-dat.

Mivel ez egy elég összetett dolog, az első és legfontosabb, hogy a fejedben rendet tegyél. Kérdezd meg magadtól, miért gondoltad úgy, hogy elolvasod ezt a cikket – ez egy nagyon fontos szempont.

Aztán térj rá magadban arra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek érzelmi szempontból zavarnak. Például úgy érzed, hogy valaki(k) nem szeret(nek) eléggé? Nem működik úgy a párkapcsolatod, vagy az emberi kapcsolataid, ahogy szeretnéd? Általában ezek a legtöbbször előforduló problémák az emberek életében, és ezeknek az okozója nem más, mint az érzelmi intelligencia hiánya, vagy hiányosságai.

Ettől természetesen nem kell azonnal megijedni, hiszen senki sem lehet tökéletes, pont ezért kell időt szánni arra, hogy ezen képes legyen az ember változtatni.

Önbizalom és önbecsülés megtanulása

Ha valóban elkezdesz dolgozni azon, hogy megszeresd önmagad és megbecsüld azt, aki vagy, tehát kialakuljon benned az igazi önbecsülés, sokkal többet teszel magadért, mint gondolnád. Ezek hiánya ugyanis rengeteg konfliktus okozója: például, ha nincs elég önbizalmad, akkor folyton féltékeny leszel a párodra, ami egy idő után megkeseríti a kapcsolatotokat; vagy netán másokra irigykedsz, ahelyett, hogy inkább megpróbálnál hasonló sikereket elérni – és ezek mind a te életed keserítik meg. Emiatt fontos, hogy elkezdj magaddal is foglalkozni, mely által jobban meg tudsz majd érteni másokat is. Hogy ez mit is jelent, Dr. Csernus Imre fogalmazza meg ismét tökéletesen:

Nagyon sok embernek a vágya egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, de egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnak velejárója az alkalmazkodás. Viszont ha nem értjük egymást, nem fogunk tudni egymáshoz alkalmazkodni. Ezért fontos egymás megértése. Enélkül, amit kapcsolatnak hívunk, az inkább háború lesz, elindulnak a játszmák meg a birtoklás.

Kép forrása: flickr.com

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba