Az érzelmek rabszolgái: a hisztrionikus személyiségzavar mindenkit próbára tesz

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Az érzelmek rabszolgái: a hisztrionikus személyiségzavar mindenkit próbára tesz

A személyiségünk optimális esetben úgy működik, hogy tanulunk a tapasztalatokból és a környezetünk visszajelzései alapján kiválasztjuk a legcélravezetőbb viselkedési mintát. Ám ha személyiségzavarban szenved valaki, viselkedését nem tudja az elvárások szerint alakítani, mert személyisége rugalmatlan, belerögzült valami másba – ez pedig természetesen az emberi kapcsolataira is jelentős hatással van. A hisztrionikus személyiségzavarral küzdő emberek például állandóan a figyelem középpontjában akarnak lenni, és ezért mindent meg is tesznek, ami nem csak őket, de a barátaikat, családtagjaikat is próbára teszi.

Biztos neked is van a környezetedben olyan ember, aki imád a figyelem középpontjában lenni, sőt, ezt meg is követeli magának. Lételeme, hogy sütkérezzen mások szeretetében és csodálatában, ha pedig nem kap folyamatos pozitív megerősítést, rögtön kellemetlenül érzi magát, és bármit megtesz, hogy újra kivívja a figyelmet. Ez azonban még nem mentális betegség!

A hisztrionikus személyiségzavar valójában egy összetett problémacsomag, aminek a feltűnősködés és az ezzel kéz a kézben járó állandó drámázás és érzelmi hullámzás csak egy része. Lássuk tehát, pontosan miről ismerszik meg ez a szindróma!

Túl-túl-túl Kép forrása: tumblr, senzual-girl

Mikor a csábítás nem válik be, jellemzően a felkorbácsolt érzésekkel, drámákkal kerülnek a középpontba. Olyannyira félnek attól, hogy elvesztik a rájuk irányuló figyelmet, hogy akár mesterségesen is előidéznek krízishelyzeteket, amelyeket persze hatalmas vehemenciával élhetnek át.

Mindezt csak azért, hogy a körülöttük lévők oltalmazó ösztöneit bekapcsolják.

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedőket ezért gyakran titulálják drámakirálynőnek (vagy királynak), amit a rájuk jellemző túlzó megnyilvánulások, erős mimika és túlgesztikulált, hangulatkeltő kommunikáció is megerősít. A túlzások egyébként a kapcsolatok megélésében is jelentkeznek náluk, hiszen jellemzően sokkal intimebbnek élik meg a kapcsolataikat, mint amilyenek valójában.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!