8 jel, hogy extra érzékeny személyiség vagy – Nem kell negatívumként megélni

Marity Mira
Írta: , Frissítve:
8 jel, hogy extra érzékeny személyiség vagy – Nem kell negatívumként megélni

Kép forrása: Gladkov/depositphotos.com

A rendkívül érzékeny személyiséggel rendelkezők másképp tapasztalják meg az életet. Olyan biológiai különbséggel születtek, aminek segítségével a mentális és lelki szenzoraik mélyebben érzékelik a körülöttük lévő világot. Bár sokan rossznak értékelik, valójában ez egy különleges adottság.

Nem mentális betegség

Az extra érzékeny emberek részletesebben észlelik az eseményeket, jobban tisztában vannak a többi ember árnyaltabb érzelmeivel. Egy adott szituációban nem siklanak el a részletek felett, az érzékszerveik kifinomultabban reagálnak a történésekre. Alaposabban feldolgozzák az őket ért információkat, emiatt kreatívabbak és éles elméjűek. A személyiségjegyeik alapján általában empaták, nagyfokú tolerancia és együttérzés van bennük.

Ugyanakkor pontosan az előbb felsoroltak miatt pszichésen túlterheltek és hajlamosak a stresszre. Ha valaki túlérzékeny, az teljesen normális, vagyis ez nem egy mentális betegség, ahogy a köztudatban elterjedt.

A lakosság körülbelül 15-20 százaléka HSP személyiségű, vagyis szuperérzékeny (Highly Sensitive Person).

A következő tulajdonságok jelezhetik az extra érzékeny jellemet.

Erőszak intolerancia

A normális érzetű emberek elítélik az agressziót, de a szuper érzékenyek számára az erőszak puszta szemlélése vagy hallása is szinte sokkoló. A horrorisztikus és durva filmek láttán fizikailag rosszul vannak, a brutális kegyetlenségről és állatkínzásokról szóló híreket is nagyon rosszul élik meg.

Érzelmi lemerülés

A túlérzékenyeknek különleges hatodik érzékük van, amivel fogékonyabban észlelik az emóciókat.

Hajlamosak „elnyelni” más emberek érzelmeit, az átlagnál jóval többet fognak fel a nonverbális kommunikációból is, legyen az mimika, gesztusok vagy hangtónus.

Emiatt és a magas empátiaszintjük miatt sokszor szenvednek érzelmi kimerültségben.

Az idő rabja

Az érzékeny személyiségűek sokszor szenvednek az idő nyomásától. Az iskolában frusztrálta őket a részvétel az időhatáros vetélkedőkön és versenyeken, egyrészt a másokkal való megmérettetés, másrészt a megfelelési kényszer miatt. Ha felnőttként túl sok dolog van a teendők listáján, az stresszeli őket. A HSP-k minden stimulációra érzékenyek, és ez alól a határidő sem kivétel.

Gyakran visszavonul

Noha a túlérzékeny lehet extrovertált vagy introvertált, egyaránt rengeteg leállási időre van szüksége, és elsősorban egyedül. Gyakran üldögél elsötétített és csöndes szobában egy hosszú nap végén, hogy leredukálja az összes benyomást, ami a nap során érte. Ez nem a depresszió jele, hanem így nyugtatja meg az érzékeit és töltődik fel újra.