Erdőfürdőzés? 5 bizonyított tény, hogy a növények feltöltenek és gyógyítanak

Berényi Nóri
Írta: ,

Menj ki a szabadba, vedd le a cipődet és engedd, hogy a lelked feltöltekezzen a természet gyógyító erejével. Ehhez tényleg nem kell semmi más, csak te. Japánban külön programot fejlesztettek ki ennek érdekében, mely a „sinrin-joku”, azaz „Erdőfürdő” nevet kapta, mely kitűnő stresszoldó és relaxációs hatással bír, reméljük a te életedben is.

Viszlát stressz! Kép forrása: misspatina.com

A stressz a legtöbb ember életében jelen van és csak nagyon kemény munka árán lehet teljesen kiírtani a mindennapokból. A jó hír viszont az, hogy létezik egy nagyon gyors és hatékony módszer is ennek kezelésére.

Japán orvos kutatók úgy vélik, hogy az emberek képesek merítkezni a növények által kibocsájtott esszenciális illóolajokból és fitoncidok párájából.

Ez utóbbi védi a növényeket a rothadást beindító baktériumoktól és kórokozóktól, így az emberre is hasonló befolyással vannak, mindemellett pedig jótékony hatással bírnak a mentális és fizikai állapotra.

A kutatások bebizonyították, hogy az un. „erdőfürdőzés” jelentősen csökkenti a kortizol szintet, vércukorszintet, vérnyomást és pulzust, továbbá enyhíti a depressziót és a haragot.

Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar megszűnése Kép forrása: bloglovin.com

Amerikában 17 figyelemhiányos hiperaktivitással diagnosztizált gyermeket tettek ki különböző környezeti hatásnak.

Azok a gyerekek, akik 20 percet sétáltak a szabadban, jelentősen javult a figyelmük azon társaikhoz képest, akik szintén ennyi időt töltöttek el a város központjában.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy már egy minimális természetben eltöltött időtartam is vetekszik a gyógyszerek hatékonyságával.

Ha például te is örökmozgó vagy, aki nagyon nehezen bír sokáig egy helyben maradni, akkor érdemes a mindennapjaidba beiktatnod az erdőfürdőzést.

Természetesen tudjuk, hogy nem mindenki szomszédságában található erdős terület, viszont egy kis park is tökéletes megoldás lehet.