Engedd el a haragot, és kezdj új életet!

Jankovics Anna
Írta: ,

Közeleg az év vége, és sokan úgy gondolják, hogy itt lesz az ideje változtatni. A karácsony a születés, az újjászületés időszaka. Ez után jön Újév napja, a kettő között pedig az új élet gondolatának érlelődése, egy folyamat van. Az új élet mindig a megbocsátással kezdődik…

A legerősebb kötés

Az élet néha olyan kemény, hogy elfelejtünk szeretni, újra kell ezt az érzést tanulni.

Van, akiben nincs is benne valóságosan ez az érzés, hiszen a szeretetet feltételekhez köti.

Tehát elmondható a szeretetről, hogy az emberek többsége csak kapaszkodik a szeretet nagyságába, átélni, adni nem tudja azt, teljes szívvel.

A harag és a gyűlölet viszont egy olyan „természetesnek” mondott reakció, ami zsigerből, reflexből jön. Egy önvédelmi folyamat része, mely mindig negatív előjelű.

A szeretet is véd, ám csak azt, aki valóban feltételek nélkül képes rá. A szeretet mindig pozitív előjelű – ha mindig teljesen pozitívnak érezzük azt, ha szeretünk, akkor igazi a szeretet.

A szeretet nem kegy, hanem egy pozitív előjelű, ugyanolyan erős érzés, mint a gyűlölet, harag. Így nyer értelmet a mondat: „Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel.”

A méreg mérgez

Amikor azt mondjuk, hogy mérgesek vagyunk, valóban mérgezzük magunkat.

Egy negatív, stresszes állapotba kerülünk, a harag állapotába, melyet élettani folyamatok kísérnek.

Ez az érzés, az élettani folyamatok kapcsán rombolja a testet.

A ligandok – speciális fehérjék – által olyan folyamatok indulnak el a testben, amelyek egyértelműen rombolóak. Problémákat okozhat, mint a magas vérnyomás, autóimmun betegség vagy rák.

Ezzel szemben, a „boldogsághormonok” stimulálóként hatnak a szervezetre, „kézzel foghatóan” erősítik az immunrendszert, sőt, fájdalomcsillapító hatásuk is van, sok egyéb mellett.

Ezért szükséges(!) az, hogy az egymás iránti harag ne váljon folyamatos állapottá. Az egymás közötti feszültséget fel kell oldani, melynek legegyszerűbb módja a kommunikáció.