Empata vagy? Akkor biztos, hogy nehezen fogadod el magad, méghozzá ezek miatt

Szirák Viki
Írta: ,

Nehéz lenne olyan embert találni a világon, aki teljesen elégedett magával kívül-belül. Ami nagy kár, hiszen akkor lehetne mindenki igazán boldog, ha ez sikerülne, és boldogan tudnánk a tükörbe nézni. Azonban ha te empata vagy, aki erős érzelmekkel bír, és másokra is gyorsan ráhangolódik, még nagyobb gonddal találja magát szemben ezen a téren.

Az empata képesség egy csodálatos ajándék, ami segít abban, hogy érzelmes legyél, és másokat is jobban kiismerj. Könnyen azonosulsz az emberekkel, a problémájukra sajátodként tekintesz, és őszinte vagy – ami a mai világban szinte már ritkaságszámba megy. De sajnos épp ez tehet arról, hogy sokszor mások érzéseit összekevered a sajátoddal, és ezek átveszik az irányítást az életed felett. Folyton a környezetedben élőkkel foglalkozol, segítesz nekik, és ha szeretsz valakit, akkor azt tiszta szívedből teszed. De mi a helyzet veled? Mikor foglalkozol magaddal?

A válasz valószínűleg az, hogy elég ritkán. Általában másokat helyezel a prioritás élére, és magadat csak a legvégére. Úgy gondolod, hogy ha nem így tennéd, azzal önzővé válnál, és te egyáltalán nem vagy az. Nem akarsz az lenni. De előbb-utóbb ez az állandó lemondás ahhoz vezet, hogy lelkileg kimerültté válsz.

Mások érzéseivel foglalkozni, azokre azonnal ráhangolódni borzasztóan megerőltető, és idővel a lelkivilágodra, az önképedre is negatívan hat.

A szomorúbb időszakokban

Ilyenkor azt kezded gondolni, hogy valami baj van veled. Amikor szomorúsággal teli időszakot élsz át, nagyon nehezen tudod azt mondani, hogy szereted magad. Hogy te is értékes vagy, és megérdemled a figyelmet. Hiszen mások negatív érzései benned sokkal erősebben megmutatkoznak, és amikor ez megtörténik, az érzelmi világodat is nehezen tudod kezelni.

Elsírod magad, mérgessé válsz, esetleg megbántasz valakit egy vita során; a bűntudat természetes reakció, de benned sokkal jobban felerősödik, mint másokban.

Minden ilyen alkalommal egy kicsit kevésbé szereted magad, ami végül önbizalomhiánnyá alakulhat át.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció