Emberség, boldogság, humor, segítőkészség ‒ idézetek Edward de Bonotól

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Edward de Bono Pozitív hit (HVG Könyvek 2013) című könyvében arról ír, hogy a pozitív élethit döntésünk eredménye. Bárki lehet boldog, aki úgy dönt, hogy mostantól az lesz. 

Segítség és tapasztalatok

„Csak azzal segíthetünk magunkon, ha másokon is segítünk.

A sivatag mélyén, mindentől távol megélt remeteségnek is csak akkor van értelme, ha általa olyan gondolataink támadnak, amelyek végül másokat is szolgálnak.

Csak a mások megsegítésére irányuló szándék és erőfeszítés számít. Ennek hatékonysága pedig idővel tovább fejleszthető.”

„Minden városban van egy kórház, és minden kórházban van egy sürgősségi osztály, ahová beviszik azokat, aki balesetet szenvednek.

Ezeken a helyeken mindennapos a haláltusa, a tragédia és a szenvedés.

Vajon azért járunk ilyen helyekre, hogy jól érezzük magunkat, vagy levonjuk az élet nagy tanulságait?”

Ami boldoggá tesz

„A boldogság nem egyszerűen a fájdalom és a szenvedés hiánya.

Ahhoz hasonlóan, ahogy meg kell becsülnünk a dolgok értékét, szándékosan törekednünk kell a boldogságra például azáltal, hogy tudatosan keressük azokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek.”

„A boldogságunkat egyfelől gondolkodásmódunk határozza meg.

Ettől függ, hogy mennyire tudjuk kézben tartani életünk irányítását, vagy mennyire sodródunk inkább az eseményekkel. Ez határozza meg, hogyan látjuk a világot, és mennyire tudunk nézeteinken változtatni.

Mindez kihat érzéseinkre is. Meghatározza döntéseinket és befolyásolja, hogyan oldjuk meg a problémáinkat. Ettől függ, mennyire értünk meg másokat, és hogyan tudunk együttműködni.”