Mindig elsírod magad a viták során? Eláruljuk, miért történik ez, és azt is, mit tehetsz ellene

Szirák Viki
Írta: ,

Egy konfliktus a boltban, vagy egy nézeteltérés a kollégáddal; mindegy, milyen élethelyzetről beszélünk, te a viták során egyszerűen nem tudsz higgadt maradni. Ilyenkor azonnal megérzed a gombócot a torkodban, és már előre tudod, hogy egy-két percen belül elsírod magad. Nagyon idegesítő tud lenni, és még nehezebb kezelni; de vajon mit jelent, ha te is mindig sírva fakadsz a konfliktusok során?

Ha ebben a cipőben jársz, valószínűleg már sokszor voltál mérges magadra, amiért folyton könnyek szöknek a szemedbe egy nézeteltérés közepén. Persze érthető is, hiszen nagyon idegesítő, amikor tudod, hogy neked van igazad, ráadásul jó érveid is vannak, de a sírás kitörik belőled. Sokan ilyenkor kevésbé vesznek komolyan, esetleg azt gondolják, hogy ezzel próbálod manipulálni a vitát, holott te tényleg nem tehetsz róla!

Szakértők szerint ez egy teljesen természetes reakció a nagyfokú stresszre azoknál, akik egyébként rettegnek a konfrontációtól.

A könny valójában nem más, mint a félelem megmutatkozása, és ez az adott szituációtól függ.

Ha például a pároddal vitatkoztok, és közben elsírod magad, az arra utalhat, hogy nagyon félsz az elhagyástól, és ennek a gondolata, következménye rettegéssel tölt el, így az érzéseidet is nehezen tudod irányítani. Ha viszont például egy buszsofőr ellenségesen viselkedik veled a jegyvásárlásnál, vagy a kollégáddal kerülsz konfliktusba, egészen más dolog válthatja ki a sírást. Ilyenkor a düh az, ami irányítja az érzelmeidet, de míg mások esetleg agresszívvé válhatnak, addig te sírni kezdesz.

Erről az tehet, hogy a düh valójában egy másodlagos érzelem, ezt pedig megelőzik azok, amelyektől sebezhetőnek érezzük magunkat; például a félelem, szorongás, megalázottság, tiszteletlenség. Ezért amikor mérgessé válsz, sokszor az elsődleges érzelmeid veszik át az uralmat, és ez kiválthatja belőled a sírást. De hidd el, ez nem jelenti azt, hogy gyenge vagy! Azonban tény, hogy egyes szituációkban az emberek annak tarthatnak téged, ezért is lenne fontos, hogy megtanuld kezelni a könnyeket. Van is erre pár módszer, amit érdemes észben tartanod, hogy a következő vitahelyzetedből higgadtan, sírás nélkül távozz!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv