Elmagyarázzuk mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerd fel

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Elmagyarázzuk mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerd fel

Kép forrása: India Earl Photography

Statisztikák szerint háromból egy ember szenved valamilyen mentális betegségben, ennek ellenére még mindig nehezünkre esik észrevenni és komolyan venni ezeket. A depresszió és a szorongás után az egyik leggyakoribb ilyen elbagatellizált betegség a bipoláris zavar, amit könnyű egyszerű hisztinek titulálni – pedig ennél sokkal, de sokkal súlyosabb.

A zavart igazából akkor lehet a legjobban észrevenni, ha feltűnik, hogy a beteg nem viselkedik rendesen: tehát a szorosabb, kötött társadalmi interakciókat igénylő helyzetekben nem képes helytállni. Munkahelyen például nem nehéz kiszúrni, ha valaki bajban van, hiszen ott legalább 8 órában folyamatos teljesítményt várnak el az embertől, a bipoláris zavarban szenvedők pedig képtelenek koncentrálni és teljesíteni, ha rájuk jön a depressziós időszak.

Ha az egyik kollégád egyszer szuper hatékony, máskor pedig jórészt csak bámul maga elé, elkezdhetsz gyanakodni – valószínűleg a főnököd is fog, és komoly bajba kerülhet az egyébként valójában semmiről nem tehető munkaerő. Ha azonban időben segítséghez jut a beteg, pszichoanalízissel és gyógyszeres kezeléssel kordában tartható a zavar.

Sok a befejezetlen tennivaló Kép forrása: tumblr,left-nut

Ez megint egy olyan jellemzője a bipoláris zavarnak, ami simán jelentheti azt is, hogy valaki csupán szétszórt, és nehezen fejezi be, amit elkezdett – érdemes tehát mélyrehatóbban megfigyelni a problémát.

A bipoláris ember életében azért van minden félkész állapotban, mert hipomániás hangulatban (ez az, amikor a beteg energikusnak, extrém módon boldognak érzi magát) sok mindenbe belekezd.

Ilyenkor tele van akarattal, tettvággyal, és egyszerre akar mindent csinálni. Igen ám, de ahogy a bódulat elmúlik, és visszazuhan a depresszióba, félbehagy mindent, mert nincs energiája folytatni azt, amit elkezdett. Ha egy ismerősöd gyakran csinálja ezt, vagy magadon veszed észre a jeleket, azonnal gondold át, mi lehet az oka, és cselekedj, ha kell!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba