5 egyszerű trükk, hogy bárkit rávegyél bármire

Sándor Alexandra
Írta: ,

A felnőttek és a gyerekek egyaránt jeleskednek abban, hogy megtagadják a feléjük intézett kérést – főleg, ha a szemükben a másik félnek semmiféle tekintélye nincs. Amikor tehát segítségre vagy közbenjárásra van szükséged olyantól, akivel nem kötődtök egymáshoz, nem árt néhány mesterfogást alkalmaznod...

Használd a varázsszót!

Kutatások bizonyítják, hogy a „kérlek” szónak pszichológiai értelemben vett hatása van.

De vigyázz, mert hiába tűnik úgy, hogy fiatalos nyelvezettel a „légyszi” is megteszi, előbbi valójában sokkal erősebb, mivel komoly, bármilyen szituációban bevethető jolly joker.

Az emberek hajlamosabbak eleget tenni a kérésednek, ha szó szerint kifejezed, hogy ez nem holmi célozgatás vagy burkolt kunyerálás, hanem egy határozott, mégis udvarias kérés.

Az illető ezáltal nem is értelmezheti másképp a dolgot, és annak megfelelően kell reagálnia, hogy őt valamire megkérték – nincs mellébeszélés vagy kitérés.

Arról nem is beszélve, hogy a „kérlek” egy húzósabb kérés élét is elveheti, a megfelelő hangsúllyal pedig szívet lágyít.

Nem elég a „szívesen”!

Mivel az adás és a kapás folyamata ideális esetben kölcsönös, és gyakran előfordul, hogy olyantól kell kérned, aki ugyancsak rászorulhat a segítségedre, érdemes a másik oldali szerepben nyújtott alakításodat is fejlesztened.

Amikor tehát valaki valamit megköszön neked, a szívesenhez tedd hozzá:

„Tudom, hogy te is megtennéd értem”.

Ezzel a kölcsönösen viszonzott emberi kapcsolatok jelentette biztonságot szólaltatod meg, ami rögtön rokonszenvet kelt.

Az ügyesen elejtett félmondat legnagyobb előnye, hogy felébreszti a másikban a vágyat, hogy ő is segítsen neked – és ha szerencséd van, a következő kérésedig nem is felejti el.