Élj a jelenben! – A tudatos jelenlét trükkje

Írta: ,

Gyakran halljuk, milyen fontos, hogy az ember a jelenben, a mostban éljen, a hétköznapok rohanásában mégis nehezünkre esik a pillanat szépségeire, örömeire koncentrálni. Gondolataink hajlamosak elkószálni, és ilyenkor máris kevésbé érezzük elégedettnek, boldognak magunkat, visszagondolva pedig sajnálkozunk, amiért nem voltunk képesek igazán megélni a boldog élményeket. Ebben nyújt segítséget a legújabb meditációs módszer, a Mindfulness, melynek elsajátításával te is megtanulhatsz az „itt és most”-ra fókuszálni! 

Mi is az a Mindfulness? Kép forrása: Jeff Langevin

1/6 Mi is az a Mindfulness?

Bár a Mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét módszere a buddhista hagyományokban gyökerezik, és már több ezer éve jelen van, a modern tudományos világ csak nemrégiben kezdte felfedezni.

A jelenségre Jon Kabat-Zinn mindfulness alapú stressz csökkentő programja irányította rá a figyelmet.

Az amerikai biológus jelentős javulást ért el a módszer segítségével a krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek esetében.

A Mindfulness tulajdonképpen egy aktív, meditatív állapot, mely során figyelmünk a jelenre irányul.

Ilyenkor ítéletmentesen, a távolból vizsgáljuk érzéseinket, gondolatainkat és a minket körülvevő világot.

Mostanra előszeretettel használják a meditációs tréningeknél, kognitív pszichoterápiánál, és a legkülönbözőbb gyógymódoknál.

Hogyan működik? Kép forrása: bohemiandiesel.com

2/6 Hogyan működik?

A Mindfulness hívei szerint a technika bárhol és bármikor alkalmazható, ugyanakkor elsajátítása rengeteg gyakorlást igényel.

Mivel a lényege, hogy békére találj ebben az eszeveszett, rohanó világban, így akár a vonaton és a buszon is gyakorolhatod.

A meditáció során arra kell koncentrálnunk, ami éppen akkor a testünkben és a lelkünkben történik. Egyfajta önvizsgálatnak is nevezhetjük ezt.

A legegyszerűbb, ha leülsz egy székbe, becsukod a szemed, és megpróbálsz a saját légzésedre és a rezgéseidre koncentrálni. A lényeg, hogy amikor megjelennek a különböző gondolatok, figyeld meg és fogadd el őket, de ne hagyd, hogy elméd elkezdje üldözni őket, helyette irányítsd vissza figyelmedet a légzésedre.

A tudatos jelenlét nem csupán fájdalomcsillapításra jó, valójában az élet számtalan területén élvezhetjük áldásos hatását.

Javítja a koncentrációt és a hangulatot Kép forrása: flickr, Lyuba Burakova

3/6 Javítja a koncentrációt és a hangulatot

A Washington Egyetem kutatása szerint azok az alanyok, akik meditációs tréningen vettek részt, jelentős javulást mutattak a kognitív és koncentrációs képességeiket illetően.

A Mindfulness meditáció megtanít megfigyelni a saját elmédet működés közben, és azt, hogyan urald a figyelmedet, miközben minden egyéb zavaró tényezőt kiiktatsz.

Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy a Mindfulness hatékony eszköz lehet az olyan stresszes és érzelmekkel teli szituációkban, mint amikor valaki háborúba indul. Köszönhető ez annak, hogy a módszer segít ébernek maradni, a jelenre fókuszálni, anélkül, hogy az érzelmek túlságosan elárasztanának.

Az amerikai tengerészgyalogosok körében végzett tanulmány során a Mindfulness meditációt végző katonáknál jelentős hangulatjavulást, illetve memórianövekedést tapasztaltak.

Csökkenti a szorongást Kép forrása: Matt Wisniewski

4/6 Csökkenti a szorongást

A PsychCentral szerint a Mindfulness meditáció egyik járulékos hatása, hogy csökkenti a szorongást.

Mindez köszönhető annak, hogy segít rendezni a hiperaktív gondolatokat, miközben a jelenre irányítja a figyelmet.

Így ahelyett, hogy a múlton rágódnánk, vagy a jövőnk miatt aggodalmaskodnánk, egyszerűen az adott pillanatnak élünk.

Mivel a gondolatok kritika nélküli elfogadása szintén a tudatos jelenlét része, a módszer segít, hogy megvizsgáld a problémáidat és az ezzel kapcsolatos gondolataidat anélkül, hogy azok egészségtelen mértékben eluralkodnának rajtad. 

Fájdalom és betegségek ellen is jó! Kép forrása: tumblr, paolettac

5/6 Fájdalom és betegségek ellen is jó!

Mostanra tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a meditáció hatékony módszer lehet a krónikus fájdalmakkal küzdő betegek kezelésére.

A Mindfulness csökkentheti a fájdalom intenzitását azáltal, hogy aktiválja az agy fájdalomfeldolgozásért felelős részét.

A The Atlantic egy nemrégiben megjelent cikke szerint a meditáló betegek esetében 40 százalékos fájdalomcsökkentést figyeltek meg, összehasonlítva azokkal, akik nem alkalmazták a módszert.

A Perspectives on Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a meditáció pozitív hatást gyakorol az immunrendszerre is, így segíthet felvenni a harcot a betegségek ellen.

Jót tesz a szexuális életednek Kép forrása: tumblr

6/6 Jót tesz a szexuális életednek

Talán elsőre meglepőnek tűnhet, pedig a meditációnak a szex terén is hasznát veheted!

Mindezt úgy, hogy segít a gondolataidat visszairányítani a jelenre, kiüríti az elmédet, így felhőtlenül élvezheted az együttléteket.

A Psychosomatic Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a Mindfulness fokozhatja a szexuális élményt.

Egyes kutatások szerint ugyanis a nők feje még ilyenkor is tele van cikázó, aggodalmaskodó gondolatokkal, melyek megakadályozzák, hogy önfeledten átadják magukat az élménynek.