Élet egy örök gyerekkel – avagy hogyan bánj egy Pán Péter-szindrómással

Nagy Niki
Írta: ,

Megkeserítheti a nő életét az a férfi, aki Pán Péter-szindrómában szenved – ilyenkor ugyanis a pasi nem csak egy nagy bébi, akinek nem sikerül felnőnie, hanem olyan beteg, akinek szakszerű segítségre van szüksége. Ha ilyen pasival van dolgod, ezeket nem árt tudnod erről a szindrómáról.

Mi pontosan a Pán Péter-szindróma? Kép forrása: tumblr.com, menburnstars

A Pán Péter-szindróma az olyan férfiakat takarja, akik képtelenek felnőni – nem csak a kifejezés általános értelmében, hanem valóban, lelkileg leragadnak tinédzserkoruk idusán, és nem hajlandóak továbblépni. Az ilyen szindrómával élő embernek sokkal kényelmesebb megmaradni a fiatalkori szabadságban, mint férfiként viselkedni.

Ne aggódj, rögtön felismered, ha ilyen pasival sodor össze az élet, mert soha nem fogod tudni, hányadán álltok, mindent elvár majd tőled, de semmit nem ad, és úgy kezel, mint egy második anyját – vagy úgy, mint egy érzelmek nélküli szexpartnert.

A Pán Péter-szindrómás gyakorlatilag leragad abban az időszakban, amikor még nem kellett felelősséget vállalnia semmiért. Jellemző rá, hogy gyakran érzelmi kitörése van még akkor is, ha semmi oka nincs rá, előfordul, hogy a végletekig agresszív, frusztrált, sajnálja magát, gyakran szorong, nehezen fejezi ki az érzelmeit, nem tud megnyugodni, kiszámíthatatlan és manipulatív.

Nem zavartatja magát, ha rosszat tesz, helyette inkább másra hárítja a felelősséget. Nem ritka, hogy alkoholba és drogokba fojtja a frusztrációját, hiszen nem egyszerű egy felnőtt társadalomban gyerekként létezni, folyton konfrontálódva érzi magát.