Élet egy örök gyerekkel – avagy hogyan bánj egy Pán Péter-szindrómással

Írta: ,

Megkeserítheti a nő életét az a férfi, aki Pán Péter-szindrómában szenved – ilyenkor ugyanis a pasi nem csak egy nagy bébi, akinek nem sikerül felnőnie, hanem olyan beteg, akinek szakszerű segítségre van szüksége. Ha ilyen pasival van dolgod, ezeket nem árt tudnod erről a szindrómáról.

Mi pontosan a Pán Péter-szindróma? Kép forrása: tumblr.com, menburnstars

1/4 Mi pontosan a Pán Péter-szindróma?

A Pán Péter-szindróma az olyan férfiakat takarja, akik képtelenek felnőni – nem csak a kifejezés általános értelmében, hanem valóban, lelkileg leragadnak tinédzserkoruk idusán, és nem hajlandóak továbblépni. Az ilyen szindrómával élő embernek sokkal kényelmesebb megmaradni a fiatalkori szabadságban, mint férfiként viselkedni.

Ne aggódj, rögtön felismered, ha ilyen pasival sodor össze az élet, mert soha nem fogod tudni, hányadán álltok, mindent elvár majd tőled, de semmit nem ad, és úgy kezel, mint egy második anyját – vagy úgy, mint egy érzelmek nélküli szexpartnert.

2/4 Érzelmi labilitás

A Pán Péter-szindrómás gyakorlatilag leragad abban az időszakban, amikor még nem kellett felelősséget vállalnia semmiért. Jellemző rá, hogy gyakran érzelmi kitörése van még akkor is, ha semmi oka nincs rá, előfordul, hogy a végletekig agresszív, frusztrált, sajnálja magát, gyakran szorong, nehezen fejezi ki az érzelmeit, nem tud megnyugodni, kiszámíthatatlan és manipulatív.

Nem zavartatja magát, ha rosszat tesz, helyette inkább másra hárítja a felelősséget. Nem ritka, hogy alkoholba és drogokba fojtja a frusztrációját, hiszen nem egyszerű egy felnőtt társadalomban gyerekként létezni, folyton konfrontálódva érzi magát.

A Wendy-szindróma Kép forrása: flickr.com

3/4 A Wendy-szindróma

Dan Kiley pszichológus szerint minden Pán Péter-szindrómás férfi mögött áll egy Wendy is, akinek köszönhetően a férfi olyan lesz, amilyen. Ez lehet egy túlságosan védelmező édesanya, aki nem hajlandó elengedni a fiát a nagyvilágba, vagy lehet egy túl féltékeny barátnő is, aki gyerekként bánik élete párjával.

Valójában nehéz meghatározni, mi okozza ezt az állapotot, sokan a narcisztikus személyiségzavarral is összekötik (nem az egoisztikus fajtával, hanem azzal, hogy a férfi egy saját maga alkotta világban él saját szervezőelvei mentén, és elhiszi, hogy ez teljesen rendben van). Azt érdemes leszögezni, hogy a genetikának semmi köze hozzá: a környezeti hatások következtében alakul ki.

Így kezeld Kép forrása: maudfernhout.com

4/4 Így kezeld

Bár a Pán Péter-szindróma egyelőre hivatalosan nem elismert pszichológiai betegség, ahhoz kétség sem férhet, hogy valóban létezik. Vannak olyan trükkök, amikkel kicsit javíthatsz a pasi állapotán, de azt fontos leszögezni, hogy valószínűleg teljesen soha nem fogod tudni kinevelni belőle a dolgot. Ahhoz, hogy egy beteget kezelni tudj, neki is el kell ismernie, hogy problémája van, és segítségre van szüksége.

A legfontosabb az, hogy a rossz befolyásokat kiiktasd: tehát a tévét, a számítógépes játékokat, az alkoholt és a drogokat, sőt gyakorlatilag bármit, ami ronthat az állapotán. Ha tudatosan építitek fel a probléma megoldását, és valóban ő is változni akar, akkor van esélyetek egy egészséges kapcsolatra.