Elefánt a porcelánboltban - avagy hogyan legyünk kifinomultak és stílusosak?

Jankovics Anna
Írta: ,

Mikszáth Kálmán kapcsán talán mindenki ismeri az úri svihák fogalmát, ő igen jól körülírta ezt az embertípust. Ma már az úri jelzőt gyakran általánosítjuk és leginkább a sznobizmusra gondolunk. Pedig a valódi figyelmesség, az illem, a kellem és a báj manapság igencsak hiánycikk. Pedig igencsak megkönnyítheti életünket...

Miért fontos az illem készsége?

Azt mondják, az ördög a részletekben rejtőzik. Amikor körbe nézünk egy étteremben, ránézésre meg tudjuk állapítani, hogy ki „kifinomult” és ki nem az, pedig mindenki késsel

villával eszik, igyekszik betartani a kultúrált viselkedés szabályait.

Vannak nüansznyi különbségek, olyan apróságok, melyeket megtanulva kitűnhetünk a tömegből – és melyekből profitálhatunk, ugyanis ezek kapcsán az emberek automatikusan „úrinőként”, „úriemberként” bánnak velünk.

Egy üzleti vacsorán például könnyebben megnyerjük valaki szimpátiáját, csupán csak azzal, hogyan vagyunk felöltözve, miről és hogyan beszélünk, hogyan eszünk. Próbáljuk ki!

Felöltözni?

Bármilyen közösségbe megyünk, érdemes szolid színekbe öltözni, annak függvényében, hogy mit szeretnénk elérni. A kék szín biztonságot, a barna hitelességet, a zöld a növekedést és nyugalmat, a szürke kiszámíthatóságot, a fekete tekintélyt sugároz. 

A ruha szabását illetően nem véletlenül az angol és francia klasszikus szabásvonal a nyerő.

Az apró, egyszerű ékszerek kifinomultságot sugallnak. Fontos eleme az öltözködésnek a parfüm, melynek illatával és  mennyiségével is igen csínján kell bánni, mert tönkre tehet bármilyen összhatást.

A haj tiszta és rendezett kell legyen, nem szabad sok hajvaxot, lakkot tenni rá. Nőknél az összefogott haj az, ami a megbízhatóság, rendezettség, a lelki egyensúly látszatát kelti. A magyar nők és férfiak nem hordanak kalapot, pedig ez egyrészt fontos kiegészítő, díszítő elem, másrészt az elegancia fontos kelléke. Természetesen a zárt cipő mindkét nemnél alap, ahogy a nőknél a harisnya is az – minden évszakban.