Eláruljuk, miért nem szereted magad visszanézni a fényképeiden

Kovács Andrea
Írta: ,
Eláruljuk, miért nem szereted magad visszanézni a fényképeiden

Hacsak nem egy esőerdei kavics alatt töltötted az elmúlt évtizedet, akkor jó eséllyel láttál már olyan fotót, amin te magad szerepeltél. De vajon miért van az, hogy ezek a képek a legritkábban tetszenek nekünk? Miért van, hogy úgy érzed, a tükörben most pont tetszel magadnak, de a fényképedre utálsz ránézni? Elmagyarázzuk!

Nem kívül, belül van a baj

Utálom, ha fényképeznek, sosem mutatok jól a képeken... – mondatok, amiket gyakran hallunk, és amiket mi magunk is gyakran mondunk, mert nem tetszik, amit a fényképeken látunk magunkról. Egy TED prezentáció szerint azonban a helyzet korántsem ilyen rossz: nem arról van szó, hogy reménytelenül rossz fotóarcod van, vagy hogy tényleg olyan rémesen mutatnál minden fotón, a probléma csak a te fejedben létezik.

Erről is a tükör tehet

Az előadás szerint a magyarázat abban rejlik, hogy egész életünk során, hiába találkozunk napjában szinte megszámlálhatatlanul sokszor önmagunk arcképével, valójában sohasem olyannak fogjuk látni, mint amilyennek mások látják – a tükör ugyanis felcseréli az oldalakat. Ennek köszönhetően a milliónyi apró kis szimmetriát, ami az arcodon található, te éppen fordítva látod. Lehet, hogy ezekre nem is tudsz konkrétan rámutatni, de az agyad érzékeli, hogy ott vannak, és azt is észreveszi, amikor megváltoznak. A fénykép nem fordítja meg azt a képet, amit mások látnak rólad, tehát olyannak látod magadat, mint mindenki más, de nem olyannak, mint ahogyan azt a tükörben megszoktad. Az agyad ezért úgy ítéli meg, hogy valami nincs rendben a képpel, és nem tetszel magadnak, egész egyszerűen azért, mert nem így szoktál kinézni. Legalábbis, te nem ebből a szögből szoktad látni magadat.

A megoldás egyszerű, de nem biztos, hogy másoknak is tetszeni fog

A technológia fejlődésével persze, amikor már egy egyszerűbb telefonra is letölthetsz egy profi képszerkesztő programot, nem olyan nehéz orvosolni a problémát. Egyszerűen csak tükröznöd kell a rólad készült fényképet, és jó eséllyel úgy fogod érezni, hogy a jobbik arcodat mutatod a felvételen. Az egyetlen probléma, hogy bár így te azt a képet látod, amit megszoktál, mások nem azt fogják, azaz lehet, hogy te hitelesebbnek, és ez által jobbnak, ismerősebbnek tartod majd a képet, ekkor azonban mások számára fordulnak meg az ismerős kis aszimmetriáid, és nekik hat majd úgy, hogy a kép szokatlan, hiszen ők nem egy tükrön keresztüli képen ismerték meg az arcodat. Próbáld ki, hogy tükrözöd a saját fotódat, és egy ismerősödét! Azonnal észre fogod venni, hogy míg úgy érzed, neked jól áll az effekt, neki már nem annyira.

A jó hír? Ha te úgy is érzed, hogy nem nézel ki jól egy fényképen, másoknak akkor is jó eséllyel tetszeni fog a kép, a szépség pedig, ahogyan láthatod, nagyon is relatív.