5 apró előny, amit csak akkor élvezhetsz, ha éjszakai bagoly vagy

Írta: ,

Alszik már a város, a lámpák égnek, csend van az utcán lent… Neked viszont még csak most kezdődik a nap java! Miközben a lépcsőház már az igazak álmát alussza, neked még eszedbe sem jut lefeküdni. Lehet, hogy amikor reggelente beindul az élet, és kelni kell, egy kicsit sajnálod magad, de a jó hír, hogy megvannak a maga előnyei annak is, ha az ember belső biológiai órája éjszaka is működésre készteti a testet és az agyat.

Az éjjeli baglyok kreatívabbak Kép forrása: unsplash

1/5 Az éjjeli baglyok kreatívabbak

Igazán leleményes megoldást keresel egy problémára? Kérdezz meg egy éjjeli baglyot, és könnyen lehet, hogy holnapra meglesz a válasz!

A milánói Szent Szív Katolikus Egyetem kutatása szerint azok, akik hajlamosabbak éjszaka is aktívak maradni, jellemzően sokkal több kreativitást is mutatnak a problémák megoldása során.

A kutatók szerint ennek az egyik lehetséges oka az lehet, hogy azok, akik a nem megszokott órákban (tehát éjszaka, amikor a többség alszik) végeznek aktivitást, a mindennapokban is könnyebben veszik észre a nem megszokott megoldásokat, lehetőségeket.

Szellemileg később merülnek ki Kép forrása: unsplash

2/5 Szellemileg később merülnek ki

Míg a korán kelők sok mindent elvégezhetnek, mire az éjjeli baglyok kimásznak az ágyból, úgy tűnik, a szellemi frissességet mégis az utóbbi csoport tagjai képesek tovább megtartani.

Egy belgiumi egyetem vizsgálata során koránkelőkkel és éjjeli baglyokkal töltettek ki olyan teszteket, amelyek a reakcióidejüket vizsgálta.

Mindkét csoport a maga napirendjét követve végezte el a tesztet közvetlenül az ébredés után (bármikor ébredtek is), majd az ébredésük utáni 10 és fél órával.

Míg a reggeli vizsgálatokon a két csoport tagjai azonos eredményeket produkáltak, az esti vizsgálatokban (bár ugyanannyi ideje voltak ébren) az éjjeli baglyok jobb eredményeket értek el.

Lehet, hogy okosabbak is? Kép forrása: unsplash

3/5 Lehet, hogy okosabbak is?

Vannak vizsgálatok, amelyek azt sejtetik, hogy a későb fekvők és későn kelők talán az intelligencia terén is élen járhatnak.

Egy londoni vizsgálat során általános és középiskolás diákokat kérdeztek az alvási szokásaikról azokon a napokon, amikor iskolába kellett menniük. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a legkiválóbb diákok általában később mentek lefeküdni és később is keltek, míg a korán fekvő és korán kelő társaik valamivel gyengébb eredményeket mutattak fel a tanulmányaik során.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a korán kelők között ne lennének kiváló elmék, a vizsgálat eredményei alól természetesen mindkét oldalon vannak kivételek.

Kevésbé viseli meg őket a szülővé válás Kép forrása: unsplash

4/5 Kevésbé viseli meg őket a szülővé válás

Egy újszülött alvási szokásai kisebb fajta sokkot jelenthetnek egy korán fekvő, korán kelő szülőnek, de egy éjjeli bagoly jó eséllyel bőven fent van még, amikor a baba az alvásidő után először megébred, így nem jelent számára gondot visszaaltatni őt.

Egy-egy betegség vagy nyűgösebb időszak idején is szerencse, ha az egyik szülő éjjeli bagoly, hiszen ilyenkor többnyire az éjjelek jelentik a legnagyobb kihívást.

Az igazán idilli állapot persze az, amikor a másik szülő igazi korán kelő, így a hajnalban megébredő baba vigyázását át is tudja venni az éjszakai „műszakostól”.

Jobbak az induktív érvelésben Kép forrása: unsplash

5/5 Jobbak az induktív érvelésben

A Madridi Egyetem ezer hallgató bevonásával végzett vizsgálatot, és azt találták, hogy azok a diákok, akik éjjeli bagolyként jellemezhetőek, a tesztek kitöltése során sokkal magasabb pontszámot kaptak az induktív érvelési képességeikre.

Az induktív érvelés egy olyan gondolkodásmód, amely adott tények egy csoportján keresztül jut el bizonyos következtetésekre, és sokak szerint a magas intelligencia jele, valamint az iskolai és munkahelyi sikerek egyik biztos előrejelzője.