5 apró előny, amit csak akkor élvezhetsz, ha éjszakai bagoly vagy

Zabolai Margit
Írta: ,

Alszik már a város, a lámpák égnek, csend van az utcán lent… Neked viszont még csak most kezdődik a nap java! Miközben a lépcsőház már az igazak álmát alussza, neked még eszedbe sem jut lefeküdni. Lehet, hogy amikor reggelente beindul az élet, és kelni kell, egy kicsit sajnálod magad, de a jó hír, hogy megvannak a maga előnyei annak is, ha az ember belső biológiai órája éjszaka is működésre készteti a testet és az agyat.

Az éjjeli baglyok kreatívabbak Kép forrása: unsplash

Igazán leleményes megoldást keresel egy problémára? Kérdezz meg egy éjjeli baglyot, és könnyen lehet, hogy holnapra meglesz a válasz!

A milánói Szent Szív Katolikus Egyetem kutatása szerint azok, akik hajlamosabbak éjszaka is aktívak maradni, jellemzően sokkal több kreativitást is mutatnak a problémák megoldása során.

A kutatók szerint ennek az egyik lehetséges oka az lehet, hogy azok, akik a nem megszokott órákban (tehát éjszaka, amikor a többség alszik) végeznek aktivitást, a mindennapokban is könnyebben veszik észre a nem megszokott megoldásokat, lehetőségeket.

Szellemileg később merülnek ki Kép forrása: unsplash

Míg a korán kelők sok mindent elvégezhetnek, mire az éjjeli baglyok kimásznak az ágyból, úgy tűnik, a szellemi frissességet mégis az utóbbi csoport tagjai képesek tovább megtartani.

Egy belgiumi egyetem vizsgálata során koránkelőkkel és éjjeli baglyokkal töltettek ki olyan teszteket, amelyek a reakcióidejüket vizsgálta.

Mindkét csoport a maga napirendjét követve végezte el a tesztet közvetlenül az ébredés után (bármikor ébredtek is), majd az ébredésük utáni 10 és fél órával.

Míg a reggeli vizsgálatokon a két csoport tagjai azonos eredményeket produkáltak, az esti vizsgálatokban (bár ugyanannyi ideje voltak ébren) az éjjeli baglyok jobb eredményeket értek el.