7 tipp a pofonegyszerű életmódváltáshoz

Írta: ,

Szeretnél változtatni az életmódodon, de azt sem tudod, hol kezdj hozzá? Ezért inkább bele sem vágsz, csak mindig megállapítod, hogy nem ártana? Pedig szó sincs róla, hogy a dolog óriási erőfeszítést kívánna! A következő tanácsok megfogadásával játszi könnyedséggel léphetsz rá a helyes útra.

Egyszerre egyet!

1/7 Egyszerre egyet!

Semmi cigi, semmi pia, viszlát gyorséttermek; üdv, gyümölcsök és zöldségek? A napi rendszerességű sportról nem is beszélve... Ez így együtt egy „picit” sok, nem csoda hát, ha nincs kedved az egészhez.

Az egyik pillanatról a másikra történő nagy változtatás helyett vigyél véghez egyszerre egyet, tartsd be egy darabig, majd csak akkor moccanj a következőre, ha már biztos vagy magadban!
Olyan döntésekről van szó, melyek egyesével is kitartást igényelnek – a sikerélmény pedig motiválhat a továbbiakra.
Együtt is mehet!

2/7 Együtt is mehet!

Az egészséges táplálkozás és az edzés akkor működik a lehető legjobban, ha van melletted valaki, aki támogat.

A családod, a párod vagy a lakótársad veled együtt is belevághat az egészséges életmódba, de ha egyedül élsz vagy a körülötted lévők nem vevők a témára, indíts blogot, vagy szerezz internetes ismerősöket, akikkel együtt tesztek a közös cél eléréséért! 
A kölcsönös pozitív megerősítés mindannyiótoknak jót tesz.
Ne hirtelenkedj!

3/7 Ne hirtelenkedj!

Csábítónak tűnhet a dolog, hogy holnaptól maradéktalanul egészségessé varázsold az életmódod. Ami azonban olyan szokások összességét jelenti, melyek közül egyet sem könnyű ilyen gyorsan megváltoztatni

Minél türelmetlenebb vagy, annál nagyobb az esélyed a kudarcra. A fokozatosság híveként azonban garantált a siker. A „lassan járj, tovább érsz” itt végképp nem elvetendő közhely!
Fogadd el a rossz napokat!

4/7 Fogadd el a rossz napokat!

Egészséges életmód mellett is érezheted úgy, hogy alkalmanként megkívánsz egy kalóriabomba kaját, vagy semmi kedved az edzéshez. Ezzel semmi probléma: fogadd el a saját érzéseidet, mert ha nem teszed, elfojtás és stressz lesz a vége!

A döntés csakis a te kezedben van, hogy ilyenkor mit teszel. Határozz úgy, hogy később se gondolj vissza szégyenkezve a cselekedetedre!
Változtass fejben!

5/7 Változtass fejben!

Hibát követsz el, ha csakis a fizikai dolgokra koncentrálsz. Minden fejben dől el: ha elhatározod, hogy valamit véghezviszel, egészen biztosan sikerülni fog.
Az elme azonban máshogy viszonyul az időhöz, tehát a „holnaptól nem fogom kívánni a cigit” csaknem lehetetlen sajnos. 
Jó hír viszont, hogy fokozatosan bármilyen egészségtelen szokásról leszokhatsz és bármilyen helyes rutinra rászoktathatod magad, csak akarnod kell.
Motiváld magad!

6/7 Motiváld magad!

Mindenki máshonnan merít motivációt. Van, akinek a hűtőre tett mágneses malac működik, ami minden egyes ajtónyitásnál közli, hogy „megint eszel? kövér leszel!”
Mások szeretnek edzésről szóló képeket és videókat nézegetni, míg sokakat az egészséges ételekre szakosodott főzőműsorok ihletnek meg. 
Akármi vagy akárki is motivál az életmódváltásra – legyen az egy betegség, egy ruha, egy okostelefon-alkalmazás vagy egy barát –, sose téveszd szem elől a célodat!
Alakíts ki új napirendet!

7/7 Alakíts ki új napirendet!

A rendszeres étkezés és testmozgás valószínűleg új napirendet igényel. Ne ess kétségbe: amennyit elvesz a napodból, legalább annyit hozzá is tesz, hiszen a fennmaradó időben sokkal energikusabb leszel
Persze, sosem muszáj részletesen beosztani a napodat, de a főbb intervallumok meghatározása nem árt, hogy kialakuljon benned a belső igény az adott cselekvésre, például a mozgásra.
Az életmódváltás leggyakoribb gátja, hogy elhiteted magaddal: alkalmazkodnod kell valakihez vagy valamihez, ami a változtatást teljességgel megakadályozza. 
De hallottál már olyan pasit, gyereket vagy főnököt, aki megtiltotta volna, hogy a tányérod felén zöldség legyen, és reggel vagy este kocogj egyet? Na, ugye!