Egyre népszerűbb itthon is az állatasszisztált terápia

Bodnár Alexa
Írta: ,

Már a 20. század második felében elkezdték bevonni a terápiás kezelésbe az állatokat, első sorban természetesen a kutyákat. Az angolszász országokban hamar elterjedtek ez a módszer, de hazánkban erre jóval többet kellett várni. Szerencsére már itthon is egyre többen kezdik megismerni az állatasszisztált terápia előnyeit, és egyre többen bíznak ennek a sikerességében is.

Hazánkban első sorban kutyás terápiával próbálnak segíteni főként beteg gyerekeken, de néhány esetben felnőtt pácienseken is. Szakértővel beszélgettünk arról, mit is jelent pontosan az állatasszisztált terápia, és hogyan lehet valakiből terápiás kutya vezető.

Az állatasszisztált terápia célja a terápiában részesülők fejlesztése, az ember-állat kötődés gyógyító hatásának kihasználásával, tudtuk meg Budainé Mezei Zitától, a Tordasi Állat Asszisztált Terápiás és Oktatási Egyesület elnökségi tagjától. – Az állat asszisztált terápia során egy terápiás team dolgozik együtt a sérült emberrel, mely gyógypedagógusból, gyógytornászból, konduktorból, logopédusból és egyéb szakemberből, valamint a lovas és kutyás felvezető szakemberből áll. Esetünkben többnyire a saját, terápiás vizsgát tett, egészségügyi szűréseken meghatározott időközönként átesett kutyáinkkal veszünk részt a terápiákban. A foglalkozások felépítése az előre elkészített fejlesztési tervben meghatározott rövid és hosszú távú fejlesztési célok eléréséhez igazodik és egyéni vagy csoportos formában kerül megvalósításra. A terápiás folyamatról dokumentációt is készítünk, hogy az eredményeket elemezhessük, értékelhessük, ha szükséges, változtathassunk a kitűzött célokon – magyarázta az egyesület tagja.

A terápia során nem elhatároltan jelennek meg az egyes fejlesztendő részterületek, hanem komplex egészet alkotva egyszerre szólítják meg a sérült embert, mint teljes individuumot. A kommunikáció, a finom- és nagymozgások, a kognitív és szociális képességek, az érzékelés-észlelés, a személyiség és viselkedés fejlesztése nem határolódik el, a felsorolt célok a terápia során nem elszigeteltek, hanem együttesen jelenik meg a feladatokban, a résztvevők komplex foglalkoztatását jelentik.