Egy új felfedezés nyomában: mi az a mikroálom, és mit árul el rólad?

Írta: ,

Te hallottál már a mikroálom kifejezésről? Ha nem, az sem meglepő, ugyanis bár az alvással rengeteg szakértő foglalkozik, erre a jelenségre kevesen figyelnek fel. Valójában viszont ez a rövid állapot igazán fontos, és rengeteg érdekességet árul el az adott személyről.

Mikor jelenik meg a mikroálom, és mi ez? Kép forrása: mymodernmet.com

1/5 Mikor jelenik meg a mikroálom, és mi ez?

A mikroálom szakasza kábé egy másodpercig tart, szóval elég rövid ahhoz, hogy szinte észre se vedd. Pedig te is átéled, minden egyes nap.

Van az az állapot ugyanis, amikor már elég kimerültnek érzed magad, fekszel az ágyban, és egyre inkább elnyom az álmosság. Még ébren vagy, de már kevésbé, és akkor hirtelen megjelenik a fejedben egy álomkép, vagy egy furcsa gondolat.

Nos, ez az a pont, ami az elalvás előtt van, amikor még nem alszol, de már lassan elkezdesz álmodni.

Ilyenkor két opció van: hirtelen kicsit kizökkensz a folyamatból, vagy hagyod, hogy még inkább belesüllyedj, és lassan elaludj.

Ami ilyenkor megjelenhet a képzeletedben Kép forrása: slowlydrifting.tumblr.com

2/5 Ami ilyenkor megjelenhet a képzeletedben

A mikroálmok érdekessége, hogy igazából elég nehéz elmondani, mit is láttál. Mert többnyire egy furcsa kép úszik be a fejedbe, és még ha emlékszel is rá, körülírni már nem könnyű.

Általában ilyenkor afféle lágyabb mozgást érezhetsz; például mintha kicsit lebegnél az űrben. Ez valószínűleg azért történik, mert lassan elaludnál, a tested érzékeli, és ezért elkezdi ellazítani az izmaidat.

A másik fontos részlet, hogy ezek a képek az emlékezetedből fakadnak, vagyis mindenképpen valamilyen korábbi élményed alakul át mikroálommá.

Az álom és mikroálom közötti különbség Kép forrása: abbydraws.tumblr.com

3/5 Az álom és mikroálom közötti különbség

Azt valószínűleg már te is tudod, hogy amikor éjszaka álmodsz, az többnyire valamilyen korábbi emlékedhez, élményedhez kapcsolódik.

De mivel egy éjszakai alvás elég hosszú, ezeket a képeket megfejteni nagyon komplex és összetett folyamat lenne. Akár egyetlen apróbb kézmozdulat is visszavezethető egy régebbi élményre.

A mikroálom előnye viszont pont az idejében rejlik: mivel rövid, így azt az egyetlen kis gondolatot, ami megjelenik a fejedben, sokkal könnyebb értelmezni.

 

4/5 Már elkezdődtek a kutatások

Egy kutató, Tore Nielsen például több ember mikroálmait vizsgálta meg.

Volt olyan személy, aki ez idő alatt harmincegyszer élte át ezt az állapotot, és majdnem minden alkalommal felismerte, mi miért jelent meg a fejében.

Akadt olyan álma, amiben régi háziállatai jelentek meg, és olyan is, amiben gyerekkori plüssmackója.

A jó hír pedig, hogy a mikroálom követéséhez nincs szükség laboratóriumi felszerelése és szakértőkre.

 

Így figyeld meg te is! Kép forrása: inspirationde.com

5/5 Így figyeld meg te is!

Elég, ha lefekvés előtt tudatosan felkészülsz arra, hogy emlékezni szeretnél arra a képre, ami elalvás előtt először bevillan.

Fel fogod ismerni, ha elkezdődik, ugyanis ilyenkor sokan kizökkennek az álomba merülés folyamatából.

Ez persze nem feltétlenül baj, sőt, akár előnyödre is válhat, ugyanis így több mikroálmot is megtapasztalhatsz egyetlen este alatt.

Figyeld meg, milyen álomkép ugrik be; biztos, hogy valamilyen korábbi élményedhez fog kapcsolódni – akár olyanhoz, amiről már lassan meg is feledkeztél!