Egy memóriabajnok tanácsai - Így fejleszd memóriádat!

Írta: ,

Cikkünkben egy többszörös memóriabajnok, Dominic O’Brien gondolatait osztjuk meg veled. Forrásul Memóriafejlesztés (Trivium Kiadó, 2011) című könyvét használtuk fel.

Képek

1/5 Képek

A memória szorosan kötődik a kreativitáshoz, és még sok más, kreativitást igénylő agyi funkcióhoz. A memória edzése a képzelőerőre támaszkodik
Egy sor egymással semmilyen összefüggésben nem álló adat, mint egy sor kártyalap megjegyzésének az a módja, ha előbb képekké alakítjuk őket. Ezzel a módszerrel egymáshoz köthetjük az egyébként nem kötődő információkat.
A képzelet egy sor agyi működést indít el, köztük a logikát és a térérzékelést. Amikor szabadon engeded szállni az időt, egy egész képzelt világot teremthetsz, részletes pontossággal. Ez az alapja a tanulásnak is.
Érzékszervi tapasztalatok

2/5 Érzékszervi tapasztalatok

Ne csak képeket használj, hanem minden érzékszervedet. Ez fontos a tartós emlékek bevéséséhez.

Teremts élénk, képzeletgazdag kapcsolatot a dolgok között, akkor is, ha első látásra semmi közük egymáshoz.

Fejleszd a képzelőerődet: például képzelj el egy zselés állagú futball-labdát, egy gyömbér ízű, macskaként nyávogó, sárga elefántot rózsaszín foltokkal, egy szúrós hálót, amely frissen pörkölt kávé illatát árasztja.
Gondolattársítás

3/5 Gondolattársítás

Alkalmazd a gondolattársítást gyorsan! Elménk kiválóan tud a gondolataink között összefüggéseket keresni. Gondolkodj szabadon, gyakorold a mentális játékot
Ne próbáld lelassítani az agyadat, vagy megtisztítani a belső zajtól, és ne keress rendszert abban, ahogyan az asszociációk egymást követik. Egyszerűen bízz abban, hogy az információk összekapcsolódnak.
Arra vagyunk kondicionálva, hogy élményeinket bizonyos kategóriák szerint rendszerezzük. Például tudjuk, hogy néz ki az eper, de ha szabadjára engedjük elménket, el tudjuk képzelni, hogy egy víziló epret vásárol a piacon.
Asszociációk

4/5 Asszociációk

Ha összekapcsolod a képzelet működését az emlékek felidézésével, akkor az elmében őrzött adatok áramlását egyetlen szó is beindíthatja. Létrehozhatsz kapcsolatot két olyan szó között is, amelyek között nincs látható kapocs. 
Ha nem lennének referenciapontok a múltban, akkor nem tudnánk összefüggést találni két fogalom között. A múltunk tanulást jelent, és erre támaszkodva teremtünk ösvényt az egyik dologtól a másikig. 
Életünk minden darabkája kirakós játékként illeszkedik a többi részhez. Ahhoz, hogy az egyik darabkától eljussunk a másikig, részenként kötjük össze őket. 
Egyes szám első személyben gondolkodj!

5/5 Egyes szám első személyben gondolkodj!

Amikor valamit elképzelsz, egyes szám első személyben működj, mégpedig azzal, hogy önmagadat is belehelyezed a történetbe. Ne másvalakit képzelj el a csónakban, hanem saját magadat. 

Ezzel sikerül elhitetned valamelyest az agyaddal, hogy valójában minden veled történt meg. A lehető legéletszerűbbé alakítsd át a képeket. Ez azt jelenti, hogy minden érzékedet használnod kell. Mit látsz, amikor a csónakban ringatózol? 
Mit hallasz a part felé közeledve? Minél élőbbek az asszociációk, annál könnyebb felidézni őket. Ha te is részévé válsz a történetnek, érzelmek és érzések jelenhetnek meg benne.