Egy füzet önismeret avagy sikeresebb lesz a 2018-ad évrendezővel!

Horváth Petra
Írta: ,

Néhány évvel ezelőtt figyeltem fel az évrendezés jelenségére, mikor az Instagramot böngészve egyre több és több évrendező füzetről/naplóról készült képbe botlottam bele. Gondoltam ez biztosan csak egy újabb divathóbort, semmi komoly nem áll a hátterében. Aztán pár évvel ezelőtt úgy alakult, hogy az év vége közeledtével szükségét éreztem valaminek, ami kicsit helyre rázhatja a dolgokat.

Egy kedves ismerősöm ekkor ajánlotta a figyelmembe a Year Compass évrendező füzetet. Eleinte kétkedve álltam a dologhoz: Mitől lesz nekem jobb, ha megválaszolok pár bugyuta kérdést? – gondoltam magamban. Természetesen mondanom sem kell, hogy engem ért a legnagyobb meglepetés, mikor az évrendezés végére érve megannyi felismerésre tettem szert, amik segítettek, hogy a következő évem másként alakuljon! Most szeretném megosztani veletek is a tapasztalataimat, hogy miért érdemes évrendezéssel nekivágni az újévnek.

(Nyugalom, a Year Compass ingyenesen letölthető és kinyomtatható, ha esetleg a papíralapú verzióért nem szeretnétek pénzt kiadni!)

A szó elszáll, az írás megmarad

Megannyi tudományos és kevésbé tudományos kutatás bizonyítja, hogy azok a gondolatok, melyeket papírra vetünk, nagyobb valószínűséggel valósulnak meg, mint amiket csak kimondunk a semmibe.

Egyesek szerint ez a tudatosítás miatt van, hiszen az emberi agyban az írott szónak mélyebb hatása van, mivel az több energiát igényel. Kicsit kuszának tűnhet ez a gondolat, de ha megvizsgáljuk, van benne logika. Hiszen ahhoz, hogy kigondoljunk valamit, majd azt hangosan kimondjuk, kevesebb idő és energia szükséges, mint ahhoz, hogy mindezt papírra is vessük. Ráadásul az írott szónál fennáll a tudat, hogy bizonyítható a tervünk/célunk/elképzelésünk, így az önbecslésünk sem hagyja, hogy feledésbe merüljön.

Egy másik vélemény szerint ez a vonzás törvénye. Hiszen, míg leírjuk a gondolatainkat, sokkal többször és sokkal erősebben ismételgetjük azokat, így bevonzzuk a megvalósulásukat is.

Nem tudom melyik magyarázat a valós, de tény, hogy amiket leírok célok, általában előbb-utóbb valóra válnak, míg, amiket csak kimondok, azok ritkábban. Természetesen nem elég leírni a céljainkat, tenni is kell értük!

Rend a lelke mindennek

Egy füzet önismeret avagy sikeresebb lesz a 2018-ad évrendezővel!Számtalan könyv jelent meg az elmúlt évek során, melyek azt ecsetelik, hogy a rendszerezés és a rendezettség mennyire pozitívan hathat ránk és a környezetünkre. Nos, nekem még nem sikerült ezt teljesen kialakítanom, de művészlélek lévén foghatom az alkotói szabadságomra, hogy olykor kupis az asztalom. Viccet félretéve, igyekszem én is minél jobban beépíteni az életembe a tudatosságot és a rendet.

Ebben az esetben most arra kell gondolni, hogy a fejünkben és a lelkünkben is rendet kell teremteni ahhoz, hogy tisztán lássunk, és újult erővel vághassunk bele az évbe. Míg az első pontban leírtak leginkább a jövő megtervezéséről szóltak, addig ez leginkább a múlt év lezárásáról, kiértékeléséről és rendbetételéről. Ahhoz azonban, hogy tovább léphessünk, ezek is elengedhetetlenek!

Legalább 1 óra tiszta énidő

Kettesbe maradni a gondolatainkkal több órán keresztül piszok nehéz feladat! Amilyen kínzó tud lenni, annyira felszabadító is. Amiért én leginkább kedvelem a Year Compass-t, hogy nem egy egyszerű évrendező füzet.

Lényegében kommunikál velünk, utat mutat, felhívja a figyelmünket arra, hogy mire érdemes fokozottan odafigyelnünk.

Emellett a nyomtatott verzió mellé mindig isteni teát küldenek, hogy tökéletes legyen a relaxáció!

Tehát, kapcsolj ki mindent (főként a telefonod!), esetleg hallgass halk zeneszót, főzz egy nyugtató teát, vagy bármit, amit szeretsz kortyolgatni, és helyezd magad kényelembe! Ne törődj semmivel, csak is saját magaddal! Zárd le, amit le kell zárnod, és nyiss az új felé!

Képek forrása: 1 / 2 / 3