Éber önirányítási tippek az elfoglalt nőknek

Írta: ,

Korunk egyik jellemzője, hogy nagyon nehéz a jelenben lenni. Ezt te is tapasztalhatod, mikor egy időben több dolgot csinálsz, állandóan rohansz, és szinte sosem elég a napi 24 óra... Valamilyen megoldást viszont jó lenne találni, hogy megéld és élvezd, amit csinálsz – most ehhez adunk pár hasznos és gyors tippet!

Kezdd az ízekkel Kép forrása: apartment34.com

1/5 Kezdd az ízekkel

Nagy fogadalmak helyett inkább kis lépésekkel kezdj. Indulj ki abból, amit minden nap csinálsz, és helyezz rá nagyobb fókuszt. Amikor iszod a kedvenc italod, akkor abban a pár másodpercben koncentrálj az ízekre. Csukd be a szemed, és figyeld meg a fizikai és biológiai folyamatokat – ahogy a hideg a szádhoz ér, ahogy enyhíti a szomjúságod.

Ugyanígy, amikor a kedvenc ételed fogyasztod, akkor figyeld meg, mik azok az ízek, amiért szereted. Mielőtt beleharapsz, hagyd hogy az illatok elcsábítsanak. Fókuszálj arra, amit eszel és figyeld meg, mennyivel jobban fog esni, amit elfogyasztasz. Egészen új ízeket fogsz felfedezni. Nem hiába a mondás: evés közben ne beszélj.

Vedd észre a pozitívat a másikban Kép forrása: pureromancewithangie.com

2/5 Vedd észre a pozitívat a másikban

A hétköznapokban annyira könnyű elsiklani a jó dolgok felett. Amikor este fáradtan hazaérsz, akkor nem mindig a pozitív dolgokat látod meg a szeretteidben.

Próbálj meg kezdetben néhány minőségi percet tölteni a másikkal, amikor csak rá figyelsz!

Hallgasd végig úgy a napi beszámolóját, hogy közben ne foglalkozz mással. Hacsak 10 percet is szánsz erre, egészen másképp tudsz majd reagálni, ha közben nem sül a hús a sütőben vagy épp nem a másnapi bevásárló listát teszed össze a fejedben. Az aktív figyelemre mindkettőtöknek szüksége van, utána pedig az aktuális feladatokat is nagyobb örömmel végzitek majd.

Ne csak élj benne – fedezd is fel! Kép forrása: theulifestyle.com

3/5 Ne csak élj benne – fedezd is fel!

Milyen természetes, hogy a levegő, a víz és természet körülvesz –  de igazából hányszor használod ki a környezeted adta számtalan lehetőséget? Ha teheted, néha sétálj mezítláb a kertben vagy a parkban – ez sem vesz igénybe több időt, csupán egy régi berögzült szokást egy másikra cserélhetsz.

Nem is fogod észrevenni, hogy a nem tudatos cselekvés pillanatok alatt átfordult tudatosba, hiszen az újdonság ereje elrabolja majd a fókuszod, ami a jelenben tart, miközben megtapasztalod, milyen érzés a fűben járni, száraz vagy nedves a talaj, és arra is figyelsz, nehogy belelépj valamibe, ami megszúrhatja a talpadat.

Színezz, játssz! Kép forrása: alisaburke.blogspot.com

4/5 Színezz, játssz!

A felnőtt lét nem jelenti azt, hogy el kell felejtened játszani, sőt. Igazán nagy szükséged van rá, a gyerekek sem véletlenül tudnak olyan önfeledten kikapcsolni játék közben.

Felnőtteknek szóló színező könyvek kreatív és meditatív kikapcsolódást nyújtanak, pihentető és stresszoldó hatású alkotásra hívnak. Nincsenek szabályok, szabadon engedheted a fantáziádat.

Bekapcsolhatsz közben meditációs zenét, vagy akár kedvenc meséd vagy gyerekkori filmed főcímdalait, ami segít egy másik korba repülni.

Vezess naplót Kép forrása: surfbaby29.tumblr.com

5/5 Vezess naplót

Tipikus mozdulat, mikor reggel megcsörren a mobilodon az ébresztő, a telefon pedig innentől már a kezedben is marad, hogy egyből csekkold a számodra fontos híreket. De hasonló a napod vége is, igaz?

Pedig ugyancsak napi két percet vesz igénybe, ha ezt a szokásodat lecseréled a naplóírásra. Nem is gondolnád, milyen tiszta gondolataid vannak reggel vagy mennyire hasznos kiüríteni a fejedet este. Próbáld ki, hogy pár héten keresztül ébredés után mindig összeírod, hogy milyen érzésekkel, gondolatokkal ébredtél, este pedig egy pozitív dolgot, amiért aznap hálás vagy. Pár hét is elegendő ahhoz, hogy megváltozzon a közérzeted – magadra figyelsz, és nem a világban történt események lesznek hatással arra, hogy hogyan indul a napod és hogyan zárul!