Dolgozol és tanulsz? Így kerüld el a stresszt!

Írta: ,

Bármilyen okból is dolgozol a főiskola mellett (vagy tanulsz a munka mellett), valószínűleg te is minden energiatartalékod kimeríted, hogy teljesíteni tudj mindkét helyen. A most befektetett munka biztosan megtérül a jövőben, azonban semmi nem ér annyit, hogy rámenjen az egészséged! Adunk néhány tippet, hogyan csökkentsd a minimumra az ilyen életmóddal járó stresszfaktorokat, nehogy a végén te húzd a rövidebbet!

Enni, enni, enni! Kép forrása: huffingtonpost.com

1/4 Enni, enni, enni!

Sokszor azért vagyunk olyan túlhajszoltak, mert elfeledkezünk a legfontosabb szabályról: a szervezetet megfelelő módon táplálni kell ahhoz, hogy hatékonyan működjön.

Ez azt jelenti, hogy nem elég bekapnod egy hamburgert ebédre, vacsira meg rendelni egy pizzát – ha nem figyelsz, mit viszel be a szervezetedbe, fáradtabb és ingerlékenyebb lehetsz a kelleténél.

Fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel (összetett szénhidrátokból), a sok fehérje és megfelelő zsírbevitel – utóbbi hozzásegít, hogy maximálisan oda tudj figyelni az órákon.

Az alapszabály pedig mindig az, hogy soha ne felejts el reggelizni!

Keress segítséget! Kép forrása: hannescaspar.com

2/4 Keress segítséget!

Még ma is tabu pszichológushoz járni, pedig a legkönnyebben így birkózhatsz meg a magas stressz okozta problémáiddal. Ami most még csak egyszerű szorongásnak tűnik, és úgy érzed, hogy könnyen kilábalsz belőle, az később komoly mentális és testi problémákká alakulhat, amit viszont már sokkal nehezebb kezelni.

Ha úgy érzed, gyakran vagy letört, sokszor görcsölsz, vagy olyan, mintha kihúzták volna a lábad alól a talajt, keress fel egy szakértőt.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Beszélgetsz egy jót valakivel, aki azért van ott, hogy meghallgassa a bajaidat.

Csínján a bulizással! Kép forrása: fromupnorth.com

3/4 Csínján a bulizással!

Persze, azért vagy fősulis vagy egyetemista, hogy a tanulás mellett ki is élvezd a fiatalságod. De gyakran átesik az ember a ló túloldalára, és úgy túltolja a bulizást, hogy a végén már alig élvezi, csak azért megy, mert mindenki megy.

Ha élvezed, lelked rajta, hiszen muszáj, hogy kiereszd a gőzt egy-egy hosszú nap után, de ha már csak azért veszed rá magad, mert nem akarsz kimaradni semmiből, állj le egy kicsit, és csökkentsd a bulik számát annyira, amennyihez tényleg kedved van.

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a többiek megsértődnek, vagy tényleg akkor történik valami fontos, amikor pont nem vagy ott – nem maradsz ki semmiből.

Válassz egy nyugodt hobbit! Kép forrása: rachelbrathen.com

4/4 Válassz egy nyugodt hobbit!

A munka és a tanulás között nagyon fontos, hogy maradjon időd saját magadra is. Ha ugyanis túlhajszolt és stresszes vagy, akkor nem is tudsz úgy teljesíteni egyikben sem, ahogyan egy kicsit kevesebb munkával és több pihenéssel tudnál. Tudod, itt is érvényesül a minőség kontra mennyiség problematikája.

Válassz magadnak egy olyan hobbit, ami befér a beosztásodba, és megnyugtat – lehetőleg olyat, amihez nem kell túl sokat gondolkodni, hogy az agyad is pihenhessen.


Ezt olvastad már? Kreatív lélektakarító hobbik


Járj el futni, kezdj el kötögetni vagy meditálj – bármi, ami megnyugtat, csak jót tehet a munkabeli és iskolai teljesítményednek is.