6 probléma, amit csak a depressziósok értenek meg

Sándor Alexandra
Írta: ,

Világszerte 350 millióan vannak. Betegségükről több millió oldalnyi kutatási anyag és elképesztő mennyiségű művészeti alkotás szól – mégis kevesen értik a kívülállók közül, hogy a depressziósok min mennek keresztül.

Az emberek összekeverik a szomorúsággal

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a depresszió egyfajta túlzott szomorúság, illetve annak a következménye. A köznyelvben elterjedt „depi” kifejezés is erre utal, amivel az átmeneti elkeseredettséget szokás jelölni. 

A depresszió azonban egy diagnózis, egy hangulatzavar, egy orvosi kifejezés. Az érintettek agyának kémiai egyensúlya valamilyen tényező miatt megváltozott, és a terápia célja ezt helyreállítani.
 
A kórkép része egyébként túláradó öröm is lehet, amennyiben mániás depresszióról, vagy más néven bipoláris zavarról van szó.
Nincs apró győzelem, csak nagy

A krónikus depresszióban szenvedők számára nincs kicsi, mindennapi győzelem: kizárólag hatalmas diadal létezik. 

Míg az egészséges emberek számára egy-egy nap mozzanatai rutinszerű cselekvésnek tűnnek, depresszióval előfordulhat, hogy valamennyi cselekvés kihívást jelent. Tudod például, hogy a betegek miért fekszenek naphosszat az ágyban? 
 
Hát nem azért, hogy vidáman sorozatokat nézzenek, és közben pizzát majszoljanak! Hanem azért, mert egyszerűen képtelenek rávenni magukat, hogy kimásszanak. Úgy érzik, mintha az izmaik nem tudnák rászánni magukat a feladatra.