5 mondat, amit sose mondj egy depresszióval küzdő embernek

Írta: ,

A depresszió egy kezelést igénylő lelki betegség, nem pedig egyszerű levertség vagy rosszkedv, és még csak nem is a depresszióban szenvedő személyiségéhez van köze. Sajnos azonban még mindig nagyon sok tévhit kering ezzel az állapottal kapcsolatban, és sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha jóindulattal is, de az alábbiakat mondják a depressziós ismerőseiknek. Te ne legyél közöttük!

Ugyan, másoknak sokkal komolyabb gondjai vannak, mint neked! Kép forrása: topinspired.com

1/5 Ugyan, másoknak sokkal komolyabb gondjai vannak, mint neked!

Igen, vannak, akik éheznek, vannak, akik háború elől menekülnek, és vannak, akik halálos betegségekben szenvednek. Ez a perspektíva azonban nem segít egy depresszióson, egyrészt azért, mert miért érezné magát jobban bárki is attól, hogy másoknak rossz, másrészt a depresszió nem a problémák reális mérlegelésén, az élethelyzetek értékelésén alapuló állapot, hanem egy betegség.

Aki depressziós, akár létező probléma nélkül is levertnek, erőtlennek, reménytelennek érezheti magát, és ez nem fog elmúlni pusztán attól, hogy másoknak is vannak gondjai.

Jobb, ha ehelyett azt mondod: Sajnálom, hogy rosszul érzed magad. Mondd meg, ha tehetek érted valamit!

Csak bízz magadban, holnapra már jobb is lesz! Kép forrása: chloethurlow.com

2/5 Csak bízz magadban, holnapra már jobb is lesz!

Valószínűleg a depressziósok örülnének a legjobban annak, ha ez így lenne, de sajnos ez nem az a fajta betegség, mint mondjuk a nátha: nem fog elmúlni egy kiadós alvás meg egy csésze forró tea hatására.

A depresszióval küzdő ember orvosi segítségre, esetenként gyógyszeres kezelésre szorul, és állandó harcot jelenthet számára ez az állapot.

Az irreális vigasz helyett sokkal jobban teszed, ha arra biztatod ismerősödet, hogy próbáljon lépésről lépésre haladni, apránként megküzdeni a feladatokkal, és persze biztosítsd arról is, hogy ha bárhol megakad, te ott leszel, hogy segíts neki.

3/5 Csak birkózz meg vele!

Igen, mind találkozunk néha bonyolultabb helyzetekkel, és mindannyiunknak meg kell tanulnunk megbirkózni ezekkel. A különbség az, hogy aki depresszióval küzd, annak egy sima hétköznap is kihívást jelenthet, és könnyen lehet, hogy számára a mindennapi funkcionálás is komoly harc eredménye önmagával.

Ha ehhez még egy extra nehézség is jön, akkor az olyan, mintha neked az energiatartalékaid végéhez érve szakadna még valami a nyakadba.

Sokkal többet segítesz, ha inkább azt mondod: Sajnálom, hogy így összejöttek a dolgok, de nem kell egyedül szembenézned velük, itt vagyok és segítek, ha kell.

Tudom, mit érzel, én is voltam már depressziós! Kép forrása: tumblr, benbrahemb

4/5 Tudom, mit érzel, én is voltam már depressziós!

Még ha valóban diagnosztizáltak és kezeltek is depresszióval, akkor sem tudhatod biztosan, hogy éppen mit érez a másik, hiszen a fájdalommal és a nehézségekkel mindenki másképpen birkózik meg.

Ha pedig a köznapi – és nem mellesleg nagyon helytelen – jelentésében használod a depressziót egy olyan időszak leírására, amikor épp nem voltál a topon, azzal bagatellizálod a problémát.

Lehet, hogy küzdöttél már nagyon nehéz helyzetekkel, de meg kell értenie mindenkinek, hogy a depresszió több, mint rosszkedv. Ez ugyanis nem döntés kérdése, hanem egy állapot.

Jobb, ha azt mondod: El sem tudom képzelni, min mész most keresztül, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megértsem.

Nem gondolod, hogy önzően viselkedsz? Kép forrása: thechive.com

5/5 Nem gondolod, hogy önzően viselkedsz?

Engedd meg, hogy megválaszoljuk a kérdést: de igen, gondolják. A depressziósoknak nem zuhant nullára az érzelmi intelligenciájuk, és pontosan tudják, hogy az állapotuk a közvetlen környezetük számára is nehézséget jelent – ettől azonban nem fogják jobban érezni magukat, ahogyan például egy mozgássérült sem tud kiugrani a kerekesszékéből, csak mert az állapota nehézséget okoz a környezetének.

Tény, hogy egy hozzátartozónk betegsége a mi mindennapjainkat is felülírja, de nem szabad elfelejteni, hogy ő az, aki a valódi problémával küzd, és hogy nem ő választotta magának ezt a betegséget.