5 mondat, amit véletlenül se mondj egy depresszióval küzdő embernek

Zabolai Margit
Írta: ,
5 mondat, amit véletlenül se mondj egy depresszióval küzdő embernek

Kép forrása: tripoftwo.com

A depresszió egy kezelést igénylő lelki betegség, nem pedig egyszerű levertség vagy rosszkedv, és még csak nem is a depresszióban szenvedő személyiségéhez van köze. Sajnos azonban még mindig nagyon sok tévhit kering ezzel az állapottal kapcsolatban, és sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha jóindulattal is, de az alábbiakat mondják a depressziós ismerőseiknek. Te ne legyél közöttük!

Ugyan, másoknak sokkal komolyabb gondjai vannak, mint neked! Kép forrása: topinspired.com

Igen, vannak, akik éheznek, vannak, akik háború elől menekülnek, és vannak, akik halálos betegségekben szenvednek. Ez a perspektíva azonban nem segít egy depresszióson, egyrészt azért, mert miért érezné magát jobban bárki is attól, hogy másoknak rossz, másrészt a depresszió nem a problémák reális mérlegelésén, az élethelyzetek értékelésén alapuló állapot, hanem egy betegség.

Aki depressziós, akár létező probléma nélkül is levertnek, erőtlennek, reménytelennek érezheti magát, és ez nem fog elmúlni pusztán attól, hogy másoknak is vannak gondjai.

Jobb, ha ehelyett azt mondod: Sajnálom, hogy rosszul érzed magad. Mondd meg, ha tehetek érted valamit!

Csak bízz magadban, holnapra már jobb is lesz! Kép forrása: chloethurlow.com

Valószínűleg a depressziósok örülnének a legjobban annak, ha ez így lenne, de sajnos ez nem az a fajta betegség, mint mondjuk a nátha: nem fog elmúlni egy kiadós alvás meg egy csésze forró tea hatására.

A depresszióval küzdő ember orvosi segítségre, esetenként gyógyszeres kezelésre szorul, és állandó harcot jelenthet számára ez az állapot.

Az irreális vigasz helyett sokkal jobban teszed, ha arra biztatod ismerősödet, hogy próbáljon lépésről lépésre haladni, apránként megküzdeni a feladatokkal, és persze biztosítsd arról is, hogy ha bárhol megakad, te ott leszel, hogy segíts neki.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)