A depressziónak több fajtája is van, de csak kevesen tudják, mi a különbség közöttük

Szirák Viki
Írta: ,
A depressziónak több fajtája is van, de csak kevesen tudják, mi a különbség közöttük

Kép forrása: unsplash.com

Ha depresszió, akkor az emberek többsége ugyanarra gondol, pedig valójában ez a mentális betegség számtalan formát tud ölteni. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mi jellemzi a hat leggyakoribbat.

Amikor valaki ezzel a típusú depresszióval küzd, könnyen vidámmá és boldoggá válik egy pozitív esemény hatására – de ezt követően nagyon hamar ismét szomorúság uralkodik el rajta.

Épp ezért atipikus ez a fajta; ha ezzel küzdesz, akkor a veled kapcsolatos történések alakítják a hangulatodat, ám sokkal erőteljesebb mértékben, mint másoknál. Ha megdicsérnek téged, vidám leszel, ha viszont kritizálnak, mélységekig zuhansz érzelmileg.

Ez a típus egyébként sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és sokan nem is tudják, hogy küzdenek vele. Azt gondolják, csak fáradtak, stresszesek, unatkoznak, esetleg hangulatemberek, de igazából depressziósak.

A tünetekhez társul még megnövekedett étvágy, hízás, túlérzékenység az elutasítással szemben, és túl sok alvás. Úgy érezheted, a napi tevékenységek feleslegesek, és megmagyarázhatatlanul rossz kedved van, ami egy jó esemény hatására eltűnik.

A SAD, azaz magyarul szezonális depresszió az, amelyik bizonyos évszakok változásánál jelentkezik.

Többnyire a tél elején érzik meg az emberek, de vannak, akik ezzel ellentétesen inkább a nyári időszakban válnak búskomorrá.

Állítólag az emberiség közel 6%-a szenved ettől erős mértékben, és 10% enyhébben: amikor a téli hónapok beköszöntenek, az időjárás hűvös lesz, a nappalok rövidülnek, te pedig úgy érezheted, hogy rendkívül szomorú vagy.

Ahogy sajnos a depresszió mindegyik formája, úgy ez is a nőkre jellemzőbb: olyannyira, hogy a férfiakkal szemben négyszer nagyobb eséllyel alakul ki nálunk a SAD. Többnyire fiatalabb korban jelentkezik, a húszas évek elején, és az évek előrehaladtával csökken az arány.

Sokan úgy érzik, hogy az időjárás átalakulása miatt rosszabbul alszanak, nincs erejük kimozdulni, és szomorúak.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba