A depresszió 5+1 csapdája, amit el kell kerülnöd, ha gyógyulni szeretnél

A depresszió 5+1 csapdája, amit el kell kerülnöd, ha gyógyulni szeretnél

Címlap / Életmód / Egészség / A depresszió 5+1 csapdája, amit el kell kerülnöd, ha gyógyulni szeretnél

„Annyira rossz a kedvem, hogy inkább egyedül akarok maradni. De ha egyedül vagyok, még inkább lehangolt leszek…” Ha hajlamos vagy a depresszióra, esetleg már diagnosztizálták is nálad a bajt, bizonyára ismerős a számodra ez a gondolatmenet. A mentális betegség sajnos több ördögi kört is tartogat, amelyekkel érdemes tisztában lenned a minél hatékonyabb kezelés érdekében.

1. Elszigetelődés

„Klinikai értelemben vett depresszió esetén erős késztetésed támadhat arra, hogy távol maradj másoktól, és bezárkózz” – fogalmaz Stephen Ilardi professzor, aki több könyvet is írt már a témában, köztük például a The Depression Cure-t.
„Sajnos csak utólag derül ki, hogy éppen az ellenkezőjére lett volna szükséged. Az elszigetelődés ugyanis súlyosbítja a kórt, mert több negatív érzést eredményez” – teszi hozzá a szakértő. 
A megoldás: vedd számba, hogy mikor beszéltél vagy találkoztál legutóbb a családoddal és a barátaiddal! Ne legyél rest megosztani velük a problémáidat, a közülük rég nem látottakkal pedig mielőbb vedd fel a kapcsolatot újra!

2. Rágódás

A depresszióra legjellemzőbb gondolati sémák között szerepel a rágódás, tehát a múltbéli veszteségek és a kudarcok újraélése, vagy bármilyen olyan helyzeté, ami negatív érzéseket kelt benned. Káros folyamatról van szó, melynek általában az a végkövetkeztetése, hogy úgyis a te hibád volt minden. 
A depresszió 5+1 csapdája, amit el kell kerülnöd, ha gyógyulni szeretnél„Van egy mondás: amikor a saját tudatoddal maradsz, ellenséges területre tévedsz. Tisztában kell lenned vele, hogy ha elhiszed a saját ilyen jellegű következtetéseidet, az rendkívül veszélyes” – mondja Dr. Mark Goulston pszichiáter, a Get Out of Your Own Way című könyv szerzője.
A depresszió sajnos hajlamossá tesz rá, hogy a semleges történéseket kifejezetten negatív színben lásd, és ott is felelőst keress, ahol egyébként semmi szükség rá.
A megoldás: koncentrálj olyan tevékenységre, ami élvezetes módon elvonja a figyelmed. Ez lehet társasági cselekvés vagy akár magányos hobbi is, például a könyvolvasás!

3. Alkohol

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy az alkoholhoz fordulnak a mindennapi problémáktól való elmenekülés reményében. Az ital néhány órán keresztül tényleg elzsibbaszt, de káros hatásai révén igazából már rövidtávon is képes súlyosbítani a mentális betegségeket, köztük a depressziót is. 
Központi idegrendszerre gyakorolt gyors hatásának révén megzavarja az alvásciklust – pontosabban ellehetetleníti a mélyalvást –, így a(z ideg)sejtjeid nem tudnak kellőképpen regenerálódni.
„A szesz olyan, mint megannyi dolog, amit a rossz érzés ideiglenes csillapításáért tehetünk. Nagy árat kell fizetni a röpke felszabadulásért” – magyarázza Dr. Goulston.
A megoldás: beszélj az orvosoddal őszintén, ha úgy érzed, hogy kezd kicsúszni a lábad alól a talaj alkoholfogyasztás terén! Napi egy egységnyi szesznél – tehát egy kis pohár bornál – több már egészségügyi értelemben túlzásnak számít.

4. Mozgáshiány

Ha egyébként rendszeresen mozogsz, akkor több edzés egymás utáni kihagyása azt jelzi, hogy az életedben valami nincs rendjén. A depresszió egyik jellegzetessége, hogy a korábban élvezetesnek tartott cselekvések már nem szereznek örömet, és semmilyen motivációt nem érzel a folytatásukra.

Ilardi professzor nem győzi hangsúlyozni a betegeinek, hogy a sportnak elképesztő terápiás ereje van – a legerősebb természetes antidepresszánsok egyike, hiszen mozgás közben boldogsághormonok termelődnek a testedben. 

Egészen pontosan a szerotonin és a dopamin az, aminek a negatív mellékhatásoktól mentes feltöltődést köszönheted. „Paradox helyzetről van szó, ha a lehangoltság miatt nem mozdulsz. Hiszen a tested képes lenne a dologra, csak az agyad nem tud rávenni az elindulásra” – fűzi hozzá Ilardi professzor.

A megoldás: keress valakit, aki ösztönöz téged a rendszeres mozgásra! Ez lehet egy családtagod, barátod, vagy akár egy profi személyi edző is. Fontos azonban, hogy az illető ne zsémbeskedve, savanyú megjegyzésekkel noszogasson, hanem vidáman és őszintén.

A depresszió 5+1 csapdája, amit el kell kerülnöd, ha gyógyulni szeretnél

5. Cukorhegyek

Ha ez lenne a napi szóvicc rovatunk, akkor azt mondanánk, hogy Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját interjúvoltuk meg a témában, hiszen a nevéből adódóan bizonyára mindenkinél jobban képben van. 

A humort félretéve: nagyon súlyos következményei lehetnek annak, ha az édességek nyújtotta gyors és jelentő vércukorszint-emelkedést használod hosszú távon hangulatjavító célra, mivel a glükózszint visszaesésekor legalább ugyanannyira intenzív mélypont fog jelentkezni – amit ha újabb csokival, sütivel vagy keksszel kompenzálsz, akkor akár hetek alatt is meghízhatsz.

A megoldás: amelyik élelmiszert nem tudod mértékkel élvezni, mert úrrá lesz rajtad a mohóság, azt inkább kerüld el! Ne tarts otthon nagy mennyiségű „bűnös” étket, és próbáld más módon javítani a kedved!

6. Negatív gondolkodás

A depresszió nyilvánvalóan hajlamossá tesz a negatív gondolkodásra, mely nemcsak a jelenedet árnyékolja be, de a múltadat is sötétebbnek láttatja, plusz rossz fényt vet a jövőbeni lehetőségekre. 

Az új impulzusok elengedhetetlenek volnának a gyógyuláshoz, a betegség révén azonban éppen ezekről beszélheted le magad. „Ha ettől, ettől meg ettől nem lettem boldogabb, akkor miért pont a következő lehetőség rángatna ki a bajból?” – kérdezheted magadtól. Az eredmény: gyors zuhanás a mélybe, ahonnan gyógyszerek nélkül csaknem lehetetlen kijönni.

A megoldás: ne legyenek egetverő elvárásaid! Amikor döntened kell, hogy valamibe belevágj-e, ne gondold túl, mert általában az első érzés lelkes, csak az utána érkező gondolatok próbálkoznak a lebeszéléssel!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!