A depresszió 5+1 apró jele: életet menthet, ha időben észreveszed

Kovács Andrea
Írta: ,
A depresszió 5+1 apró jele: életet menthet, ha időben észreveszed

Kép forrása: India Earl Photography, indiaearl.com

Meglepő, de igaz: a depressziós ember nem mindig leszegett fővel, bánatosan, sírdogálva mászkál. A depressziónak vannak olyan rejtett jelei, amikről azt gondolhatod, hogy teljesen normális viselkedési formák, pedig nem azok – egy sokkal mélyebb problémáról árulkodhatnak. Ha a barátnőd így viselkedik, figyelj rá egy kicsit jobban, hátha ő is szomorú, csak nem tudja, hogyan mutassa ki másoknak.

Árulkodó jel lehet az is, ha a barátnődet nagyon nehéz kimozdítani otthonról – főleg akkor, ha egyébként megszervezi a programokat, és lelkes, egészen addig, amíg el nem indulnia.

Az utolsó pillanatban lemondott programok és a mondvacsinált kifogások mind arról árulkodnak, hogy valójában mást sem szeretne, mint otthon feküdni és aludni, lehetőleg egyedül – ha korábban nem így viselkedett, és sokkal szociálisabb volt, szeretett eljárkálni és még ő kezdeményezte a programokat, akkor esélyes, hogy valami nincs rendben nála.

Próbálkozz hozzá közeli, könnyed programokat szervezni, amikhez nem kell neki túl sok erőfeszítést tennie, és akkor kevesebb az esélye, hogy otthon fog gubbasztani egyedül ahelyett, hogy veled töltene el időt.

Ha a barátnőd mindig is későn fekvő típus volt, mostanában azonban már este 8-kor leragadnak a szemei, érdemes figyelned rá, és kideríteni, hogy csak a túlhajszoltságtól merülnek le ilyen hamar az elemei, vagy valami komolyabb baj van a háttérben.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha eddig nagyon szeretett enni, mostanában viszont alig majszolgat – vagy éppen a régi madáradagjai helyett folyamatosan tömi magát.

Az ilyen, tőle idegen szokások arról árulkodhatnak, hogy valami nagyon nincs rendben az életével, és lehet, hogy segítségre van szüksége – mondjuk pont a tiédre.