Déjà vu: mi történik valójában, amikor megtréfál az agyad?

Jankovics Anna
Írta: ,
Déjà vu: mi történik valójában, amikor megtréfál az agyad?

Ez az érzés az, ami az emberek 60­-80 százalékánál már előfordult, nagy  valószínűséggel természetes folyamat. És ez az érzés az, amitől futkos a hátunkon a hideg, vagy épp kiválasztottnak érezzük magunkat...

A legújabb – és egyben a leglogikusabb ­ magyarázat

A spontán paramnézia jelenségére a magyarázat az agyban keresendő. MRI és morfometriai vizsgálatok bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akiknél a déjà vu előfordult, kisebb a halántéklebeny mérete.

Arról is készültek felmérések, hogy minél többször van valakinek déjà vu érzése, annál kisebb az agyának ez a része. Valószínűsítik azt is, hogy az idegrendszer kialakulásához kötődhet ez a probléma, ám mivel nem okoz túl nagy fennakadást az ember életében, nem kell túlaggódni a dolgot.

Valószínűleg nem a déjà vu az a probléma, ami leköti az emberek gondolatait, ha csak nem megrögzött rejtélyimádó az illető, mégis furcsa, nem túl komfortos, misztikus érzés, melytől az embernek futkos a hátán a hideg – legyen bármi is a jelenség oka.

Egyéb magyarázatok

Sokan úgy vélik, hogy bizonyos élethelyzetet már megélt emberek agya egy hasonló helyzetben azonosítja a régi és az új történést, hozzá igazítja azt. Tehát, valójában nem ugyanazt a pár másodpercet éli meg újra, hanem csak az agy azonosítja a két dolgot a múlt ingerei javára, sőt kipótolva azt.

Emiatt tűnik az egész emléknek, már megélt dolognak.

Van az a helyzet, van az a pont, amikor a reinkarnáció és a látnokság is ésszerű magyarázatnak tűnik. Főleg azoknál, akiket inkább érzelmeik mint sem a logikus gondolkodás segít az életben. Közvetett magyarázatok vannak csupán, - abból viszont jó sok -, és ezeket az elméleteket még nehezebb bizonyítani vagy megdönteni, mint a neurológiai elméletet.

Két dolog viszont biztos, mint hipnózissal, mint elktródákkal elő lehet idézni deja vu érzést, még azoknál is, akiknek soha nem volt ilyen élményük.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!