Déjà vu: mi történik valójában, amikor megtréfál az agyad?

Jankovics Anna
Írta: ,
Déjà vu: mi történik valójában, amikor megtréfál az agyad?

Ez az érzés az, ami az emberek 60­-80 százalékánál már előfordult, nagy  valószínűséggel természetes folyamat. És ez az érzés az, amitől futkos a hátunkon a hideg, vagy épp kiválasztottnak érezzük magunkat...

A legújabb – és egyben a leglogikusabb ­ magyarázat

A spontán paramnézia jelenségére a magyarázat az agyban keresendő. MRI és morfometriai vizsgálatok bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akiknél a déjà vu előfordult, kisebb a halántéklebeny mérete.

Arról is készültek felmérések, hogy minél többször van valakinek déjà vu érzése, annál kisebb az agyának ez a része. Valószínűsítik azt is, hogy az idegrendszer kialakulásához kötődhet ez a probléma, ám mivel nem okoz túl nagy fennakadást az ember életében, nem kell túlaggódni a dolgot.

Valószínűleg nem a déjà vu az a probléma, ami leköti az emberek gondolatait, ha csak nem megrögzött rejtélyimádó az illető, mégis furcsa, nem túl komfortos, misztikus érzés, melytől az embernek futkos a hátán a hideg – legyen bármi is a jelenség oka.

Egyéb magyarázatok

Sokan úgy vélik, hogy bizonyos élethelyzetet már megélt emberek agya egy hasonló helyzetben azonosítja a régi és az új történést, hozzá igazítja azt. Tehát, valójában nem ugyanazt a pár másodpercet éli meg újra, hanem csak az agy azonosítja a két dolgot a múlt ingerei javára, sőt kipótolva azt.

Emiatt tűnik az egész emléknek, már megélt dolognak.

Van az a helyzet, van az a pont, amikor a reinkarnáció és a látnokság is ésszerű magyarázatnak tűnik. Főleg azoknál, akiket inkább érzelmeik mint sem a logikus gondolkodás segít az életben. Közvetett magyarázatok vannak csupán, - abból viszont jó sok -, és ezeket az elméleteket még nehezebb bizonyítani vagy megdönteni, mint a neurológiai elméletet.

Két dolog viszont biztos, mint hipnózissal, mint elktródákkal elő lehet idézni deja vu érzést, még azoknál is, akiknek soha nem volt ilyen élményük.