5 felkavaró tény, amit a családon belüli erőszakról tudni kell

Szőke Angéla
Írta: ,

A családon belüli erőszak hivatalosan az, amikor „egy családtag, házastárs-élettárs vagy expartner megkísérel, vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat – testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát – gyakorol.”

Ebbe beletartozhat – a lelki terroron túl – szidalmazás, verekedés, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés, de számtalan más módon is megvalósulhat. Leggyakrabban fizikai-, szexuális-, érzelmi-, lelki erőszakként, a bántalmazott személy pénzügyi-, baráti-, családi kapcsolatának korlátozásaként jelentkezik. A lényeg, hogy a bántalmazó fél hatalmat gyakorol a bántalmazott felett.

Ez a fajta erőszak mindenkit érinthet korra, nemre, etnikai és szexuális hovatartozásra való tekintet nélkül.

Bár kétségkívül leggyakoribb formája az, amikor a férfi partner bántalmazza a nőt, de a felmérések szerint például a leszbikus kapcsolatban élő nők 44 százaléka, a biszexuális nőknek pedig 61 százaléka szenvedett már el erőszakot partnere által. A családon belüli erőszak a férfiakat sem kíméli, mindegy 15 százalékukat érinti élete során.

Az alábbi 5 felkavaró tény segít megérteni a probléma súlyosságát.

1. Bárhol előfordulhat

Tévhit, hogy ez a fajta bántalmazás a tanulatlan, szegény és kisebbségi társadalmakban fordul elő túlnyomó többségben. Családon belüli erőszak minden társadalomban előfordul, függetlenül a fejlettségi szintjétől, sőt, a társadalom minden rétegében, jövedelemtől és iskolázottságtól függetlenül.

2. A szakítással nincs vége a bántalmazásnak

A nőket – miután elmenekültek erőszakos partnerüktől – az illető utána is rendszeresen követi és zaklatja, akár új lakhelyén, akár a munkahelyén.

A nők több mint 70 százaléka azután is szenved a bántalmazástól, hogy elhagyta bántalmazóját.

3. Nem csak egy szűk réteget érint

Az Egyesült Államokban egy friss felmérés szerint százból 36 nővel történt élete során, hogy vagy megerőszakolta, vagy megverte, vagy zaklatta a partnere, tehát a nők több mint egyharmada találkozik a családon belüli erőszak valamilyen formájával. Ez a szám a férfiaknál is meglepően magas, százból 28 embert érint.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv