3 cél, amitől te is a boldogságot várod - de akkor sem leszel teljesen elégedett, ha végül megvalósul

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Minden ember a boldogságot keresi, illetve egész pontosan azokat a célokat, amiktől a boldogságot remélik – tulajdonképpen éppen ezen bukik el minden. Hogy miért? Mert az alábbi célok önmagukban nem hozzák el azt a boldogságot, amit feltételezünk róluk, és emiatt nem is leszünk tőlük maradéktalanul elégedettek.

Első cél: a boldog párkapcsolat

Tény és való, ez egy olyan cél, ami az ember alapvető igénye, és az is igaz, hogy egy kiegyensúlyozott párkapcsolat szinte minden problémát könnyebben viselhetővé tesz. Ez különösen fájdalmas pont azok számára, akik már régóta egyedülállóak és abban bíznak, hogy boldogságuk egyetlen akadálya megszűnik, amint megtalálják az igazit.

Ezzel az a probléma, hogy a világ egyik legveszélyesebb dolga valaki másnak a kezébe tenni a saját boldogságunkat, márpedig egy párkapcsolat esetében pontosan erről van szó. Persze, nem lehet úgy élni, hogy mi lesz, ha egyszer szakítotok, nyilván csak teljes odaadással érdemes folytatni a komoly kapcsolatokat.

3 cél, amitől te is a boldogságot várod - de akkor sem leszel teljesen elégedett, ha végül megvalósul

Azonban sokkal nagyobb az esélye a csalódásnak akkor, ha nem vagy önmagad, mikor összejössz a szerelmeddel. Az, hogy támaszkodhatsz, számíthatsz rá, hogy minden problémád lekicsinyíti a jelenléte, fantasztikus dolog. Az is, hogy tudod, vele teljes az életed és a lelked, továbbá egyértelműnek tűnik számodra, hogy ha szakítanátok, nem lehetnél boldog. Természetes, hogy így érzel, vagy egyedülállóként így szeretnél érezni! De a keserű igazság az, hogy az igazi nagy Őt akkor találod meg, ha önmagaddal azonosulsz, egyensúlyba kerülsz. 

Nem a párkapcsolat ténye, megléte az, ami az igazi boldogságot okozza, hanem az, hogy megtalálod a másik feledet. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha először saját magadat, a saját különálló kis boldogságodat találod meg.

Második cél: a vágyott külső elérése

Manapság talán nincs gyakoribb cél, mint elérni azt a külsőt, ami a legtöbbször egyébként elérhetetlen – pusztán azért, mert nem valós, hanem megannyi utómunka, profi smink, plasztika stb. eredménye. Akárcsak a párkapcsolatot, úgy a külsőt illetően is van igazság abban, hogy a boldogság összefügg azzal, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Teljesen egyértelmű, hogy sokkal nyitottabb, kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb lehetsz akkor, ha úgy nézel ki, ahogyan szeretnél.

Azonban igencsak kétesélyes játszma kizárólag a külsődre alapoznod a boldogságodat, márpedig a tökéletesség hajszolása pontosan erről szó. Ha így teszel, akkor hónapról hónapra, évről évre egyre kevésbé leszel boldog, hiszen az öregedést még senkinek sem sikerült megállítania. Amennyiben csupán a külsőd határozza meg, hogy mennyire érzed jól magad a bőrödben, úgy véled, csak a formás alakodtól, a ránctalan arcbőrödtől és a hosszú hajadtól függ, mennyire vagy boldog, akkor valójában nem vagy boldog.

3 cél, amitől te is a boldogságot várod - de akkor sem leszel teljesen elégedett, ha végül megvalósul

Ezeket a külsőségeket egyedül az egód diktálja, semmi köze nincs a te valódi személyiségedhez, az elért eredményeidhez.
 

Igazából te nem vágysz másra, mint arra, hogy beilleszkedj a társadalmi normákba, elismerjenek, elfogadjanak. De tényleg az lenne a boldogság alapja, hogy mások csinosnak tartanak?