Alattomos és egyre gyakoribb: a borderline. Mitől alakul ki a mentális betegség?

Nagy Niki
Írta: ,
Alattomos és egyre gyakoribb: a borderline. Mitől alakul ki a mentális betegség?

Kép forrása: India Earl Photography

A borderline (BPD) a személyiségzavarok egyik legveszélyesebbike – egy olyan szindróma, amit még kezelni is nagyon nehéz. A BPD hatalmas nyomást helyez a hozzátartozókra és barátokra, de az igazi áldozata egyértelműen az ebben szenvedő alany, aki valójában saját gondolkodása csapdájába kerül, ami ellen nem tehet semmit.

Milyen egy borderline-os ember?

Nehéz néhány tünetet meghatározni, amelyek biztosan mutatják, hogy valaki borderline-os – más néven határeseti szindrómás – mivel ez a betegség általában más mentális zavarokkal együtt jelenik meg. Valójában inkább egész tünetegyüttesről beszélhetünk, amiben szerepelhet a depresszió, a túlzott eufória, az egyedülléttől való rettegés, az önpusztító magatartás, a szeretethiány, és még rengeteg szélsőséges megnyilvánulás.

A borderline zavarban szenvedő emberekre a csodálat és a gyűlölet gyors váltakozása a legjellemzőbb. Kutatások bebizonyították, hogy nagyon nehezen képesek felismerni mások érzelmeit, ezért ha valaki ellentmond nekik, rögtön személyeskedésnek, támadásnak veszik. A korábbi szeretetük rögtön gyűlöletbe csap át. Sok laikus azt hiszi, hogy ez a bipoláris zavar tüneteihez hasonlíthat, de míg a borderline-os személy hangulata akár naponta változhat, addig a bipoláris zavartól szenvedők évente csupán 2-4 eufórikus szakaszt élnek át, amelyek néhány hétig tartanak, a többi időszakban pedig mély depresszióba süllyednek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!