A legalattomosabb mentális betegség: a borderline

Írta: ,

A borderline (BPD) a személyiségzavarok egyik legveszélyesebbike – egy olyan szindróma, amit még kezelni is nagyon nehéz. A BPD hatalmas nyomást helyez a hozzátartozókra és barátokra, de az igazi áldozata egyértelműen az ebben szenvedő alany, aki valójában saját gondolkodása csapdájába kerül, ami ellen nem tehet semmit.

Milyen egy borderline-os ember?

Nehéz néhány tünetet meghatározni, amelyek biztosan mutatják, hogy valaki borderline-os – más néven határeseti szindrómás – mivel ez a betegség általában más mentális zavarokkal együtt jelenik meg. Valójában inkább egész tünetegyüttesről beszélhetünk, amiben szerepelhet a depresszió, a túlzott eufória, az egyedülléttől való rettegés, az önpusztító magatartás, a szeretethiány, és még rengeteg szélsőséges megnyilvánulás.

A borderline zavarban szenvedő emberekre a csodálat és a gyűlölet gyors váltakozása a legjellemzőbb. Kutatások bebizonyították, hogy nagyon nehezen képesek felismerni mások érzelmeit, ezért ha valaki ellentmond nekik, rögtön személyeskedésnek, támadásnak veszik. A korábbi szeretetük rögtön gyűlöletbe csap át. Sok laikus azt hiszi, hogy ez a bipoláris zavar tüneteihez hasonlíthat, de míg a borderline-os személy hangulata akár naponta változhat, addig a bipoláris zavartól szenvedők évente csupán 2-4 eufórikus szakaszt élnek át, amelyek néhány hétig tartanak, a többi időszakban pedig mély depresszióba süllyednek.

A gyerek nem lehet borderline-os?

A borderline személyiségzavart csak 18 éves kortól diagnosztizálják, de már korábban észlelhetőek a kialakulás tünetei. Gyerekkorban még azért nem beszélhetünk BPD-ről, mert ilyenkor még csak kóros személyiségvonásokként azonosítják azokat a jeleket, amelyek később a borderline-hoz kapcsolódnak. Már ilyenkor is fel lehet ismerni azt, hogy valószínűleg kiben alakul ki majd a személyiségzavar: a veszélyeztetett tinédzsereknél gyakori az önpusztító magatartás, az alkoholizmus, a droghasználat és az olyan evési rendellenességek, mint a bulimia vagy az anorexia. Jellemző, hogy már fiatalon élnek szexuális életet, és gyakran váltogatják a partnereiket, mivel kötődést keresnek, de hamar csalódnak. Már ekkor is megfigyelhető, hogy a csodálat és a gyűlölet nagyon gyorsan váltakozik bennük, de ezt még könnyű elbagatellizálni, és a tinédzserkorra fogni – később azonban egyértelművé válik, hogy valójában borderline-ról van szó.