Tény: ezektől az egyszerű szokásoktól boldogabb leszel

Írta: ,

Itt a hideg, az eső, hamar sötétedik és minden olyan borongós – nem csoda, ha rád telepedett a rosszkedv és semmihez sincs kedved. De ahelyett, hogy bekuckóznál és teret engednél a téli depinek, próbáld ki ezt a néhány egyszerű szokást, hátha segítenek újra meglátni az élet napos oldalát!

Sportolj! Kép forrása: nordstrom.com

1/9 Sportolj!

A New York Times cikke szerint elég napi 7 perc intenzív mozgás, és máris jobban fogod érezni magad a bőrödben! Felkelés után jógázz egy kicsit, vagy lefekvés előtt kocogj egyet a ház körül – a felszabaduló endorfinok hatására rögtön nyugodtabbnak és boldogabbnak érzed majd magad. 

Edzés közben egyébként a tested úgy érzékeli, hogy stressz alatt állsz (a szívverésed felgyorsul, és a szervezeted úgy gondolja, hogy vagy préda után futsz, vagy menekülsz az ellenség elől – ez belénk van kódolva biológiailag). Ilyenkor a stresszfaktor csökkentésére az agyad egy BDNF nevű fehérjét pumpál a testedbe, amely gyakorlatilag egy „újraindító gombnak” felel meg, és rögtön lenullázza a stresszes reakcióidat. Ezért érezzük néha úgy, hogy mozgás után minden szebb és jobb, és a problémáinkat is tisztábban látjuk néhány perc intenzívebb edzés után.

Aludj többet! Kép forrása: bridalmusings.com

2/9 Aludj többet!

Az agyad az alváshiányra stresszel reagál – nem is csoda, hiszen nem tud annyira regenerálódni, amennyire kellene. Az alvásnak ugyanis az a szerepe, hogy a napközben igénybe vett testedet pihentesse, feltöltse újra energiával, és az egész napos munka után kicsit regenerálja a kifáradt szerveidet.

Ha eleget alszol, sokkal motiváltabb vagy, és könnyebben koncentrálsz, mintha a napi kötelező 7-8 órának csak a töredékét töltenéd pihenéssel.

Átlagosan egy ember élete során 24 évet végigalszik – ennyire nagyjából szüksége is van a testednek, hogy feltöltődjön. A délutáni pihengetések sajnos semmit nem érnek, sőt, gyakran csak fáradtabb és rosszkedvűbb leszel tőlük. Próbálj meg kicsit korábban lefeküdni, még akkor is, ha a szervezeted nem kívánja – hidd el, ha rendszeresen kialszod magad, sokkal nyugodtabb és boldogabb leszel.

Tölts több időt a családoddal! Kép forrása: tumblr, themessesofmen

3/9 Tölts több időt a családoddal!

Ugyanez vonatkozik a barátaidra is, és gyakorlatilag bárkire, akinek a társaságában boldognak, kiegyensúlyozottnak érzed magad. A közösségi média mellett annyira könnyű elfeledkezni arról, hogy az, ha ráírsz anyukádra chaten, nem ugyanaz, mintha személyesen találkoznátok, vagy akár telefonon beszélnétek.

Az írásbeli kommunikáció, főleg, ha online történik, sokkal személytelenebb, mintha tényleg hallanád a szeretteid hangját, látnád őket, eltöltenél némi minőségi időt a társaságukban.

Már az is elég, ha csak együtt tévéztek – ha tudatosan keresed az olyanok társaságát, akik szeretnek és megbecsülnek, sokkal jobb színben látod majd a világot, és még a kapcsolatodat is szorosabbra fűzheted a családdal és a barátokkal.

4/9 Sétálj egyet!

Könnyű levertnek érezni magadat a négy fal között – egy séta azonban még akkor is segít, ha odakinn nem süt hétágra a nap. A friss levegő és a mozgás rögtön feltölt energiával, és a szobádból kiszabadulva kicsit kinyílik majd a világ is.

Ahogy teszel néhány kört a környéken, nézegesd az embereket – nagyon érdekes elképzelni, kinek milyen élete lehet, mit csinál éppen, hova igyekszik. Persze azért ne vidd túlzásba, és ne bámulj rá senkire, csak próbálj meg kicsit kilépni a saját megszokott rutinodból, és figyeld meg a körülötted lévő világot!

Kutatások igazolták, hogy napi 20 perc szabad levegőn tett séta nem csak a hangulatodat, de a memóriádat is felturbózza.

Segíts másokon! Kép forrása: naij.com

5/9 Segíts másokon!

Nem arra gondolunk, hogy adományozd a fizetésed felét a rászorulóknak – sokkal kisebb dolgokkal is tudsz segíteni azoknak, akiknek igazán szükségük van rá. 

Ha segíteni szeretnél valakinek, soha nem kell nagy dologban gondolkodni, hiszen neked is annyira jólesne, ha valaki akár csak egy kis terhet is levenne a válladról – mondjuk felhívná helyetted a mogorva főbérlőt, vagy hozna egy kávét egy hosszú munkanap kellős közepén.

Ha segítesz, a te hangulatod is jobb lesz tőle, hiszen a lelkiismereted megnyugszik, hogy tettél valamit másokért, és a másik boldog reakciója is feldobja a napodat.

Azzal, ha másnak kedveskedsz, te is csak jól járhatsz!

6/9 Kényszerítsd magad a mosolygásra!

Elég furcsán hangzik, de bizonyítottan működik: ha rossz kedved van, mégis mosolyogsz, előbb-utóbb javul a hangulatod! Az viszont fontos, hogy rendes mosolygást gyakorolj: a szemeden is látszódjon, hogy boldog vagy, és ne csak a szád húzd oldalra!

A PsyBlog szerint a mosolygást a szervezetünk arra is használja, hogy stresszmentesítse magát (ezért automatikus reakció a mosoly, ha jól érzed magad), és ez akkor is működik, ha valójában semmi okod nincs a jókedvre.

Ezt a pszichológusok arcvisszajelzési hipotézisnek nevezik – magyarul valahogy úgy lehetne megfogalmazni, hogy addig erőltesd a mosolygást, amíg jókedved nem lesz tőle! Biztosan ismered az angol mondást: fake it ’till you make it (tettesd, amíg úgy nem lesz)!

Tervezz meg egy utazást! Kép forrása: georgiannalane.com

7/9 Tervezz meg egy utazást!

Nem számít, ha el sem mész rá – a lényeg az, hogy ezekben a borús időkben nézegess olyan helyekről képeket, amelyekre szeretnél eljutni. Írd össze, mennyibe kerülne a repjegy, a szállás, miket néznél meg, és hova kirándulnál a környéken. Már maga az, hogy kilátásba helyezel egy ilyen élményt, lényegesen megdobja a hangulatodat – és még csak pénzt sem kell költened.

Az Applied Research in Quality of Life kutatása kimutatta, hogy egy vállalatnál a dolgozók hosszabb ideig voltak boldogok, amikor megtervezték a nyaralásukat, majd miután visszatértek a vakációról, a motivációjuk és kedvük elképesztően gyorsan visszaesett. Maga a tervezési fázis is egy élmény, nem beszélve arról, hogy gyönyörű képeket nézegethetsz csodálatos helyekről – és beindulhat a fantáziád is!

Hallgass zenét! Kép forrása: refinery29.com

8/9 Hallgass zenét!

Amikor rossz a kedvünk, hajlamosak vagyunk depis, lehangoló, szomorú dalokat hallgatni, ezzel viszont csak sokkal mélyebbre lökjük magunkat az agonizálásba.

Ha kimerült vagy és rosszkedvű, próbáld meg felpörgetni magad valami vidám, energikus dallal – akár énekelj és táncolj is rá, még akkor is, ha először nincs hozzá kedved!

Hidd el, ha meghallod a pörgős ritmusokat, és hangosan énekled a szöveget, rögtön elillan a rosszkedv legalább egy része – hasonló elven működik, mint a kényszerített mosoly, mindkettő automatikusan beindítja a tested stresszűző faktorait.

A tánc ráadásul mozgásnak is minősül, aminek pozitív hatásairől már korábban írtam – úgyhogy ne legyél szégyenlős, kezdj el riszálni! :)

Vásárolj! Kép forrása: thechilicool.com

9/9 Vásárolj!

Nem arra biztatunk, hogy a rossz napjaidon vásárold fel valamelyik pláza teljes árukészletét.

Viszont az, ha új dolgokat szerzel be magadnak, kétségkívül megnyugtat, és jobb kedved lesz tőle, nem igaz?

Ha nem szeretnél vagyonokat költeni, elég bármi apróság, vagy akár háztartási termék is, amit már régóta meg akarsz venni, de még nem volt rá sem időd, sem kedved.

Vegyél pár forintos illatgyertyát, egy apró karkötőt, szerezz be új törölközőket, újíts be egy szép bögrét – gyakorlatilag bármi, ami új, jót fog tenni a lelkednek.