Mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel?

Nagy Niki
Írta: ,
Mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel?

Kép forrása: India Earl Photography

Statisztikák szerint háromból egy ember szenved valamilyen mentális betegségben, ennek ellenére még mindig nehezünkre esik észrevenni és komolyan venni ezeket. A depresszió és a szorongás után az egyik leggyakoribb ilyen elbagatellizált betegség a bipoláris zavar, amit könnyű egyszerű hisztinek titulálni – pedig ennél sokkal, de sokkal súlyosabb.

Mi az, ami már gyanakvásra ad okot? Kép forrása: tumblr, nyanpiyopiyo

Ennek a betegségnek is több fázisa van – a legenyhébb változatot szinte lehetetlen kívülről, sőt, legtöbbször még belülről is felismerni.

Az élet mindennapi velejárója az, hogy egyszer boldognak, majd szomorúnak érezzük magunkat, sokszor akár ok nélkül is.

Érdemes azonban figyelni arra, ha valaki euforikus, magán kívüli állapotba kerül mindenféle ok nélkül, illetve ha egy negatív élmény miatt, vagy akár ok nélkül is néhány napig mély depresszióba zuhan – ezek már azt jelzik, hogy valószínűleg nincs minden rendben, és segítségre szorul az illető. 

A bipoláris zavarral élő emberekre eleinte nem jellemző az, hogy jelentős hangulatingadozásai vannak. Gyakran enyhe depresszióval indul minden, a beteg kedvetlenné válik, de még tud lelkesedni is – ez az enyhébb hangulatváltozás első jele.

Csakhogy amíg a boldogabb verziót nem tartjuk furcsának, a depressziós, kedvetlen időszakokat már igen.

Gyakran félrediagnosztizálják a betegséget, és csak antidepresszánsokat írnak fel – ezek azonban magukban nem elegendőek. Sőt, még akár ronthatnak is a helyzeten: sokkal gyakoribbá tehetik a hangulatváltozásokat.

Ezért érdemes rögtön szakemberhez fordulni, hogy ő állapítsa meg, mi a probléma, és nem orvoshoz rohanni, hogy valami hangulatjavító gyógyszert írjon fel.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!