Mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel a jeleit

Kovács Andrea
Írta: ,
Mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel a jeleit

Kép forrása: India Earl Photography

Statisztikák szerint háromból egy ember szenved valamilyen mentális betegségben, ennek ellenére még mindig nehezünkre esik észrevenni és komolyan venni ezeket. A depresszió és a szorongás után az egyik leggyakoribb ilyen elbagatellizált betegség a bipoláris zavar, amit könnyű egyszerű hisztinek titulálni – pedig ennél sokkal, de sokkal súlyosabb.

Sok a befejezetlen tennivaló Kép forrása: tumblr,left-nut

Ez megint egy olyan jellemzője a bipoláris zavarnak, ami simán jelentheti azt is, hogy valaki csupán szétszórt, és nehezen fejezi be, amit elkezdett – érdemes tehát mélyrehatóbban megfigyelni a problémát.

A bipoláris ember életében azért van minden félkész állapotban, mert hipomániás hangulatban (ez az, amikor a beteg energikusnak, extrém módon boldognak érzi magát) sok mindenbe belekezd. Ilyenkor tele van akarattal, tettvággyal, és egyszerre akar mindent csinálni. Igen ám, de ahogy a bódulat elmúlik, és visszazuhan a depresszióba, félbehagy mindent, mert nincs energiája folytatni azt, amit elkezdett. Ha egy ismerősöd gyakran csinálja ezt, vagy magadon veszed észre a jeleket, azonnal gondold át, mi lehet az oka, és cselekedj, ha kell!

Mániákus depresszió és bipolaritás Kép forrása: tumblr, kikisloane

A bipoláris viselkedést korábban mániákus depressziónak hívták, pedig a betegség nagyon is különbözik a depressziótól.

A bipoláris viselkedés heves hangulatváltozásokat takar, amelyek nagyon jó kedvvel és nagyon mély lelkiállapotokkal járnak együtt, ezen a skálán pedig gyakran rövid idő alatt zongoráznak végig a betegek.

Azért hívják bipolaritásnak, mert olyan, mintha egy emberben kétféle személyiség is lakna: egy boldog, energikus, életszerető, és egy depressziós, kétségbeesett, önveszélyes. Fontos hamar felismerni a tüneteket, mert az utóbbi állapotban akár tragédia is történhet a beteggel!