Egyre gyakoribb: mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel?

Nagy Niki
Írta: ,
Egyre gyakoribb: mi az a bipoláris zavar és hogyan ismerheted fel?

Kép forrása: India Earl Photography

Statisztikák szerint háromból egy ember szenved valamilyen mentális betegségben, ennek ellenére még mindig nehezünkre esik észrevenni és komolyan venni ezeket. A depresszió és a szorongás után az egyik leggyakoribb ilyen elbagatellizált betegség a bipoláris zavar, amit könnyű egyszerű hisztinek titulálni – pedig ennél sokkal, de sokkal súlyosabb.

Mániákus depresszió és bipolaritás Kép forrása: tumblr, kikisloane

A bipoláris viselkedést korábban mániákus depressziónak hívták, pedig a betegség nagyon is különbözik a depressziótól.

A bipoláris viselkedés heves hangulatváltozásokat takar, amelyek nagyon jó kedvvel és nagyon mély lelkiállapotokkal járnak együtt, ezen a skálán pedig gyakran rövid idő alatt zongoráznak végig a betegek.

Azért hívják bipolaritásnak, mert olyan, mintha egy emberben kétféle személyiség is lakna: egy boldog, energikus, életszerető, és egy depressziós, kétségbeesett, önveszélyes. Fontos hamar felismerni a tüneteket, mert az utóbbi állapotban akár tragédia is történhet a beteggel!

Gyakori és heves hangulatváltozás Kép forrása: wattpad.com

Nem feltétlenül az ignoráns társadalmat kell okolni azért, mert nehezen derül fény az ilyen betegségekre. A gyakori hangulatváltozással járó zavarokat könnyű a rosszkedvre, a hisztire vagy csak simán a szörnyű személyiségre fogni, még akkor is, ha egyébként jót akarunk a másiknak.

Valójában nincs pontos diagnózis, nincsenek egyértelmű tünetek, sem egy olyan lista, amelynek pontjait kipipálva biztosra mehetünk, hogy valóban betegek vagyunk, vagy beteg az egyik ismerősünk. 

A hangulatváltozásoktól, rosszkedvtől, fáradékonyságtól egészen a pánikrohamokig terjedhet a skála, de egyforma tünetegyüttes nincs, így a betegnek is aktívan részt kell vennie a felismerésben és a gyógyulásban, ha ki akar lábalni a bajból.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz