Így befolyásolja a szüleiddel való kapcsolatod azt, hogy milyen vagy felnőttként

Szirák Viki
Írta: ,

Egy gyermek életében a legelső kapcsolat az, amit a szüleivel alakít ki, ezért nem meglepő, hogy ez később óriási erővel bír a személyiségére. A környezeti faktor, a szülők viselkedése és a nevelési módszerek mind hatással vannak arra, milyen felnőtt válik belőled, sokszor teljesen észrevétlenül!

Minél figyelmesebbek és nyitottabbak a szüleid, annál szociálisabb leszel a jövőben

Egy gyermek életében a legfontosabb tényező, hogy szeretve érezze magát. Ha olyan közegben nőhet fel, ahol ezt mindig kimutatják felé, nem kell egyedül éreznie magát, és mindig lesz kihez fordulnia, ő maga is nyitottabb tinédzserré, majd felnőtté válik.

Jobb a kapcsolata a testvéreivel, és ennek köszönhetően másokkal is képes lesz hamar barátságokat kötni.

Szakértők úgy vélik, ez az önzetlen szeretet segít nekik abban, hogy ne legyenek szorongósak, és jobban kommunikáljanak felnőttként, például párkeresés közben. Ha a szüleidtől megkaptál mindent, amire egy gyerek vágyhat, felnőttként is kiegyensúlyozottabbá válsz!

Minél jobban elhanyagoltak a szüleid, annál több figyelemre vágysz majd felnőttként

Amikor viszont egy gyermek nem kapja meg a fent említett figyelmet, önzetlen szeretet, és sokszor kénytelen egyedül maradni a gondolataival, problémáival, felnőttként negatív tulajdonságokat is magára vehet. Azt érezheti, hogy a szülei nem akarták őt igazán, nem is szerették eléggé, és emiatt később állandó figyeleméhséggel küzdhet.

A kapcsolatában nehezen viseli, hogy a partnere nem vele foglalkozik a nap minden órájában, bizalmatlanabbá válik, gyorsabban megsértődik egy lemondott program miatt, és hajlamos apróságokból is hatalmas problémát kerekíteni.

Sok esetben azért, hogy figyeljenek rá. Sajnos szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy ilyen gyermekkor miatt valakinek később önbizalomhiánya lesz!

Daria Shevstova/pexels.com

Ha a szüleid nem voltak érzelmesek, te sem leszel az a kapcsolataidban

Azaz ha anyukád és apukád nem halmoztak el a ölelésekkel, kicsit távolságtartóbbak voltak, és az érzéseiket nem feltétlenül öntötték szavakba, az a későbbi párkapcsolataidra is kihat majd.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem imádtak téged, hiszen vannak emberek, akik nehezebben mutatják ki a valós érzéseiket (sok esetben erről szintén az ő gyerekkoruk és a saját szüleik nevelési módszerei tehetnek), de tény, hogy egy ilyen típusú felnőtt inkább ajándékokkal, pénzzel, egyéb módokon mutatja ki a szeretetét gyermeke irányába, hogy így helyettesítse az öleléseket, puszikat, szeretetteli mondatokat.

Neked talán ez nem is tűnt furcsának, hiszen ebben nőttél fel, és ahány ház, annyi szokás létezik, de később érezheted azt, hogy te magad is távolságtartóbb vagy fizikailag a pároddal szemben, és nehezen beszélsz az érzéseidről. Még akkor is, ha sosem kellett csalódnod senkiben!

Ha a szüleid elváltak, te sem hiszel a szerelemben

Több kutatás is bizonyította már, hogy ahol a szülők a válás mellett döntöttek, a gyerekek maguk is szkeptikusabbak lettek a szerelemmel kapcsolatban. Minél idősebbek voltak, annál inkább!

Mindegy, hogy utána mennyire ápoltak jó kapcsolatot mindkét szülőjükkel, sajnos a negatív tapasztalat általában ráteszi a bélyegét az érzelmi világukra.

Még ha kapcsolatba is kezdenek valakivel, sokkal bizalmatlanabbak lesznek, automatikusan a legrosszabbat feltételezik, és megeshet, hogy azért szakítanak, mert félnek a csalódástól. Ha pedig személyesen átélnek egy megcsalást, szinte lehetetlen ismét felépíteni a szerelembe vetett hitüket szakértői segítség nélkül!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!