Az ünnepi depresszió 5 leggyakoribb oka

Írta: ,

Mivel a karácsony a hétköznapokból való gyönyörű kizökkenést jelenti, feltámadhat benned a kísértés, hogy megpróbáld tökéletessé tenni. S ez csupán egy ok a sok közül, amivel előre elintézed, hogy ne tudj felhőtlenül ünnepelni…

Családi összejövetelek

1/5 Családi összejövetelek

Előre sejted, hogy jó adag dráma lesz a köret a töltött hús mellé?

A konfliktus elkerülhetetlennek tűnhet ott, ahol sok különböző temperamentumú és értékrendű ember találkozik – ám ha hallottál már az önbeteljesítő jóslatok erejéről, tudod, hogy jobb tiszta fejjel és nyílt szívvel elindulni.

Ha ugyanis biztosra veszed, hogy szóváltás lesz, te magad fogsz úgy viselkedni, hogy ez tényleg bekövetkezzen.

Összpontosíts inkább arra, hogy a kedvenc rokonaiddal is találkozhatsz, szükség esetén pedig vésztervet eszelhetsz ki, hogy a jó fej családtagok kimentsenek a kevésbé kedvesek karmaiból!

Az udvarias csevegésnek bátran adj időkeretet, mert a folyton dicsekvő nagynéni orra előtt tíz perc bőven elég lesz!

Minden eladó

2/5 Minden eladó

Amikor a negyvenedik műtélapóval és világító orrú rénszarvassal találkozol a nagyáruházban, és szembesülsz vele, hogy még a vécépapírt is karácsonyi akcióban árulják, valószínűleg eltöprengsz rajta, valóban ez-e az ünnep haszna.

Tudatosítsd magadban, hogy a pénz és az árucikk önmagában se nem jó, se nem rossz – te ruházod fel különböző tulajdonságokkal, így azt is eldöntheted, hogyan viszonyulsz hozzá.

Ha neked a szeretteiddel való minőségi időtöltés fontosabb, mint a shopping, nem kell kiselőadást tartanod senkinek erről, egyszerűen csak cselekedj eszerint!

Rajtad múlik, mit veszel meg, és mennyire vonod be a pénztárcádat az ünneplésbe.

 Túlvállalás

3/5 Túlvállalás

Az ünnepi időszakban mindkét nem tagjaira extra nyomás hárul, hiszen a plusz háztartási teendők a sütéstől a barkácsolásig terjednek.

Nem túlzás azonban kijelenteni, hogy a nők helyzete még kedvezőtlenebb, mivel az étel a szeretet és a gondoskodás kifejezésének szimbólumaként rengeteg időt, energiát igényel.

Ahelyett, hogy ezerféle fogást akarnál az asztalra tenni, s valamiféle versenyre kelnél a többiekkel, jelöld ki a határaidat, és tervezz úgy, hogy minden napra maradjon egy kis szabad időkeret!

Hidd el, a családod sokkal jobban fogja díjazni a kiegyensúlyozott éned, mint a negyedik remekbe szabott desszertet, amit a fáradtságtól imbolyogva az asztalra teszel.

Anyagi gondok

4/5 Anyagi gondok

A karácsony kereskedelmi felhangjának egyik legkellemetlenebb mellékzöngéje, hogy az emberek többségének nem olyan vastag a bukszája, hogy mindent megvehessen ilyenkor, amit csak szeretne.

Nyilvánvaló, hogy szeretnél örömet szerezni, de ehhez nem feltétlenül van szükséged ötszáz százalékos apró betűs kamattal hirdetett „ünnepi hitelre”.

A személyre szóló apróságok, a gondosan kiválasztott könyvek, s a házi készítésű meglepetések még a legmenőbb plazmatévénél is többet jelenthetnek érzelmileg a címzetteknek.

A kedvezmények figyelésével, továbbá az utolsó pillanatos vásárlás elkerülésével sokat tehetsz azért, hogy minél csekélyebb befektetéssel megúszd az ajándékdömpinget.

Lehetetlen elvárások

5/5 Lehetetlen elvárások

Tévedés, hogy az ünnep lényege a tökéletesség.

A pillanatok báját éppen annak ellenkezője adja meg – mégis miről mesélnének anekdotákat az emberek, ha mindig minden simán menne?

Fölösleges azért hajtanod, hogy tökéletes karácsonyt varázsolj a szeretteidnek, hiszen ők sem szeretnének steril légkört, ahol minden reklámfilmbe illően flottul megy.

A perfekcionizmus elhagyása egyébként más életterületen is a hasznodra válhat.

Hidd el, a családod sokkal jobban fogja díjazni, ha fagyit tálalsz desszert gyanánt az odakozmált sütemény helyett, mintha őrült hajsza árán megint nekivágnál az egésznek, hogy a végére már azt se tudd, hol áll a fejed…

Te min szoktad ilyenkor felkapni a vizet?