Az álmok különös világa – Ezért érdemes álomnaplót vezetned!

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az alvás már önmagában is a világ egyik legszuperebb ajándéka, az izgalmas, kalandos, vagy éppen romantikus álmok pedig csak még inkább feldobják az élményt. Ilyenkor egy olyan birodalomba csöppensz, amit 100%-ig te magad alkottál meg, és itt aztán tényleg megtehetsz bármit. Képes vagy repülni, bárhol ott teremhetsz egy szempillantás alatt, és olyan személyekkel beszélgethetsz, akikkel az életben már nincs lehetőséged. Az álmaid azonban sokkal többet nyújtanak ennél; a segítségükkel ugyanis jobban megismerheted önmagad, ha pedig naplót is vezetsz róluk, kutatások szerint még kreatívabbá is válhatsz!

Mit rejtenek az álmaink? Kép forrása: society6.com

Egy átlagos napon is rengeteg külső inger ér minket – olyannyira sok, hogy nem is vagyunk képesek mindet feldolgozni. Amit az öt érzékünk segítségével észlelünk, az esetek többségében nem is igazán jut el a tudatunkig, és ezzel nincs is semmi gond.

Ha ugyanis így történne, olyan sok információval lenne tele a fejünk, hogy nem tudnánk eldönteni, éppen mire koncentráljunk. Az agyunk viszont kialakított egy módszert, melynek segítségével elraktározza a számunkra fontos dolgokat, és az álmainkban meg is mutatja nekünk ezek egy részét.

A probléma viszont ott kezdődik, hogy ezekre általában nem emlékszünk túl sokáig.

Rengeteg találmány és ötlet született már meg egy-egy álom segítségével. Azt például tudtad, hogy Paul McCartney a Yesterday című zene dallamát alvás közben találta ki?

Miután felébredt, szerencsére képes volt felidézni a ritmust, így nem sokkal később már ezzel a slágerrel hódították meg a toplistákat.

Szintén egy álomnak köszönhetjük Mary Shelley Frankenstein című regényét is, az ötlet ugyanis egy éjszakai pihenés folyamán pattant ki az írónő fejéből.

Épp ezért érdemes belekezdened a naplóírásba – hiszen az emberek többsége csak órákig, vagy maximum néhány napig emlékszik az álmaira. És ki tudja? Talán épp ez segít előállni egy különleges ötlettel!