Az agyműködésünk döbbenetes jelensége: az A-HA élmény

Jankovics Anna
Írta: ,
Az agyműködésünk döbbenetes jelensége: az A-HA élmény

Mindenkivel történt már olyan, hogy egy probléma megoldása egyszerűen csak beugrott, hirtelen jött rá összefüggésekre, amikor egyszerre valami értelmet nyert, vagy épp – szó szerint - megálmodta a megoldást. Agyműködésünk egyik rejtélye ez a ,,villanás”, ami elégedettséget, örömet, felszabadultságot, vagy akár katarzist is okoz.

Mi az A-HA élmény?

A lexikon szerint a probléma váratlan megoldását, a rádöbbenést nevezünk így, mely intuíción alapszik. A probléma megoldására akkor eszmélünk rá hirtelen, amikor teljesen mással foglalkozunk.

Előfordul, hogy a megoldás közelsége, mint előjel, megelőzi. Nem tudatos gondolkozási folyamat, melyet megelőz számos sikertelen megoldási kísérlet. A fogalmat Karl Bühler vezetette be a köztudatba.

A tudás

Az A-HA élmény, a felismerés feltételezi azt, hogy a probléma megoldásához szükséges adatok nagy része információként jelen van tudatunkban.

Tehát, tanulás, tapasztalat – résztapasztalat – szükséges ahhoz, hogy az agy össze tudja rakni a képet, felismerje az összefüggéseket, melyek a megoldáshoz vezetnek.

Háttértudás nélkül tehát nincs A-HA élmény. Az idegsejtek hirtelen aktivitása okozza azt, hogy egyik percben még fogalmunk sem volt a megoldásról, a másik percben pedig komplexen látjuk a dolgot.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz