Az aggódás filozófiája, avagy itt a bizonyíték, miért felesleges sokat aggodalmaskodnod

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Te is hajlamos vagy az aggódásra? Úgy érzed, sokkal többet agyalsz bizonyos kérdéseken, (egyelőre) meg nem történt eseményeken? Ha magadra ismertél, mindenképpen gondold át az alábbiakat, mert teljesen megváltoztathatja a hozzáállásodat!

Vajon meg fog történni? Kép forrása: unsplash

Az első, és egyben legfontosabb pont, amiért az aggódás teljesen felesleges az, hogy olyasmin rágódsz, ami nem történt meg, és nagyon esélyes, hogy nem is fog.

Azonban összességében tekintve azokat a gondokat, amiken tipikusan aggódni szoktunk (már megint elkések, nem fog sikerülni a vizsga, tuti engem rúgnak ki, stb.), nagyobb arányban vannak azok a problémák, amik elkerülnek minket, mint azok, amik tényleg meg is történnek. Csak valahogy elfelejtjük ezeket számon tartani.

Úgy tűnik, sokkal könnyebb a rosszra koncentrálni akkor is, ha olyasvalamiről van szó, ami csak a képzeletünkben létezik. Szóval, amiért elsődlegesen felesleges az aggódás az az, hogy a gond csak és kizárólag a fejedben van jelen, és semmi sem garantálja, hogy ez valaha is változni fog.

Az aggódásnak létezik egy komoly ellentmondása is.

Tegyük fel, hogy adott egy nehézség, neked pedig el kell döntened, tudsz-e bármit tenni azért, hogy elkerüld a belőle kialakuló problémát, vagy nem.

Ha tudsz, akkor tedd meg! Pl. ha jó esély van rá, hogy a reggeli dugóban elkésel, akkor indulj el előbb! Nem garantálja semmi, hogy így valóban odaérsz időben, de megadod magadnak az esélyt, hogy így legyen, tehát nem kell annyit aggódnod.

Azonban megeshet, hogy nem tudsz tenni semmit a nehézség által okozott gond ellen, mert egyszerűen nem tőled függenek a körülmények. Pl. aggódsz azért, amit a főnököd a meetingen mondani fog. Tudsz bármit tenni azért, hogy pozitívan záruljon a találkozó? Legfeljebb annyit, hogy felkészülten mész.

Másodsorban tehát azt kell végiggondolnod, hogy aggódásod tárgyára van-e bármilyen ráhatásod. Ha van, akkor tehetsz valamit, tehát nincs miért aggódnod. Ha nem, akkor úgysem tőled függ: megint csak felesleges túldobogtatnod a szíved.