Az 5 legrosszabb dolog, amit akkor csinálhatsz, ha nem tudsz aludni

Balatoni Dóra
Írta: ,

Az álmatlanul töltött éjszakák valódi szenvedéssel járnak, aminek a negatív hatásait másnap is érezhetjük. Mindenkinek vannak bevált vagy kevésbé bevált módszerei, hogyan próbál visszaaludni azután, hogy felriadt az éjszaka közepén. Cikkünkben most azt nézzük meg, mi az, amit ilyenkor semmiképp ne próbálj csinálni, mert pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél!

Altatót veszel be Kép forrása: andreascom

Persze az altató segíthet abban, hogy elaludj, ám mégsem ajánljuk a bevételét.

Tény, hogy álmatlan forgolódás helyett csábító lehet egy ilyen gyógyszer, de érdemes tudnod, attól még, hogy elalszol tőle, nem biztosít pihentető alvást.

Ha nem jutsz el az igazán mély alvásig, akkor ébredés után hasonlóan rosszul érezheted magadat, mintha egy szemhunyásnyit sem aludtál volna egész éjszaka.

Ráadásul az altatónak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is, ilyen például a reggeli szédülés.

Felkelsz az ágyból Kép forrása: camillestyles.com

Egy régi tévhit, miszerint adnod kell magadnak 15 percet, míg elalszol, ha pedig ez nem sikerül, inkább kelj fel az ágyból és olvass egy kicsit vagy hallgass zenét. Bár jól hangzik, mi mégsem ajánljuk.

Hidd el, az az idő, amit tényleges pihenéssel töltesz, még ha nem is alszol, sokat jelent a szervezeted számára. Egészen addig a pillanatig, hogy nem kezdesz el idegeskedni az álmatlanság miatt, érezheted a pihenés nyújtotta jó érzést.

Ne vesztegesd el az idődet, ha nem is alszol, már pihenés közben is csökken a stresszhormon, a kortizol szintje, ami pozitívan hat az egészségünkre.

Ráadásul, ha felkelsz az ágyból, és elkezdesz példádul internetezni, olvashatsz olyan híreket, amelyek felkavarnak és csak még nehezebb lesz utána visszaaludnod.