Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a testtartásunkkal jelzünk

Bodnár Alexa
Írta: ,

A verbális kommunikációval, szavainkkal valójában csak egy részét adjuk át az információnak, amit közölni szeretnék, emellett mimikánk és gesztusaink, testtartásunk és hangszínünk, és számos apró dolog hordoz üzenetet rólunk, szándékainkról. Cikksorozatunkban megnézzük, miről árulkodnak az egyes testrészeink – most a testtartás üzeneteit vesszük górcső alá, Allan és Barbara Peas – A Testbeszéd enciklopédiájának segítségével!

Ha valaki úgy ül a székre, hogy megfordítja azt, és háttámlájával ül szembe, azt úgy foghatjuk fel, mintha pajzsot tartana maga elé.

Általában azok a személyek ülnek így, akik domináns típusok, és uralkodni vágynak, de egyúttal védeni is próbálják magukat.

Legkönnyebben úgy cselezhetünk ki egy ilyen embert, például egy üzleti szituációban, ha mögé állunk, így kénytelen lesz megfordulni a széken.

Ülve is magabiztosan Kép forrása: Dmyrto_Z/Depositphotos

Létezik egy testtartás, amely gyakorlatilag a csípőre tett kézzel állás ülő verziója, amit a szakirodalom csúzlinak nevez.

Ilyenkor az adott személy ülve egyik bokáját a másik térdére teszi, ezzel egy négyest leírva a lábaival, míg a kezeit tarkóra téve veszi fel a hajlított könyökös pozíciót.

Elsősorban férfigesztus, amellyel a többi férfit szeretné az adott illető megfélemlíteni, azt sugallva, hogy ő magabiztos, és mindenkinél többet tud.

Aki ilyen pozíciót vesz fel, az nem csak felsőbbrendűnek gondolja magát a többi résztvevőnél, hanem emellett még kötekedésre is hajlamos.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!