Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a karokkal üzenünk

Bodnár Alexa
Írta: ,

A verbális kommunikációval, szavainkkal valójában csak egy részét adjuk át az információnak, amit közölni szeretnénk, emellett mimikánk és gesztusaink, testtartásunk, hangszínünk, és számos apró dolog hordoz üzenetet rólunk, szándékainkról. Cikksorozatunkban megnézzük, miről árulkodnak az egyes testrészeink – most a karokat vesszük górcső alá, Allan és Barbara Peas A Testbeszéd enciklopédiájának segítségével!

A keresztbe tett karok az előzőekkel szemben a zártságot, önmagunk védelmét, egyet nem értést sugallnak, és a legtöbb kultúrában alapvetően negatív gesztusnak minősülnek.

Az elzárkózás és ellenállás mellett akkor is használják ezt a gesztust az emberek, ha éppen idegesek, bizonytalanok, ezért ha valaki ilyen testtartással próbál meggyőzni minket valamiről, okkal feltételezhetjük, hogy még ő sem biztos a saját mondandójában.

Az óhatatlan karkeresztezést leginkább úgy oldhatjuk fel, ha több ember előtt – például egy munkahelyi meetingen – kell beszélnünk, hogy egy kisebb tárgyat, például tollat veszünk a kezünkbe, és azzal foglaljuk le kezeinket.

Egy idegességet mutató gesztus Kép forrása: boggy22/Depositphotos

Még azok is leleplezhetik idegességüket, bizonytalanságokat egy apró jelzéssel, akik egyébként ismerik a karkeresztezések jelentését és odafigyelnek arra, hogy gesztusaik ne árulkodjanak aktuális állapotukról.

Ez a gesztus az, amikor keresztezni nem szeretnénk a karjainkat, és az önöleléssel sem próbálkozunk, csupán az egyik kezünkkel megérintjük a másik karunk csuklójánál a ruhánkat, óránkat vagy karkötőnket.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!