Árulkodó testbeszéd – 5 dolog, amit a karokkal üzenünk

Bodnár Alexa
Írta: ,

A verbális kommunikációval, szavainkkal valójában csak egy részét adjuk át az információnak, amit közölni szeretnénk, emellett mimikánk és gesztusaink, testtartásunk, hangszínünk, és számos apró dolog hordoz üzenetet rólunk, szándékainkról. Cikksorozatunkban megnézzük, miről árulkodnak az egyes testrészeink – most a karokat vesszük górcső alá, Allan és Barbara Peas A Testbeszéd enciklopédiájának segítségével!

A keresztbe tett karok az előzőekkel szemben a zártságot, önmagunk védelmét, egyet nem értést sugallnak, és a legtöbb kultúrában alapvetően negatív gesztusnak minősülnek.

Az elzárkózás és ellenállás mellett akkor is használják ezt a gesztust az emberek, ha éppen idegesek, bizonytalanok, ezért ha valaki ilyen testtartással próbál meggyőzni minket valamiről, okkal feltételezhetjük, hogy még ő sem biztos a saját mondandójában.

Az óhatatlan karkeresztezést leginkább úgy oldhatjuk fel, ha több ember előtt – például egy munkahelyi meetingen – kell beszélnünk, hogy egy kisebb tárgyat, például tollat veszünk a kezünkbe, és azzal foglaljuk le kezeinket.

Egy idegességet mutató gesztus Kép forrása: boggy22/Depositphotos

Még azok is leleplezhetik idegességüket, bizonytalanságokat egy apró jelzéssel, akik egyébként ismerik a karkeresztezések jelentését és odafigyelnek arra, hogy gesztusaik ne árulkodjanak aktuális állapotukról.

Ez a gesztus az, amikor keresztezni nem szeretnénk a karjainkat, és az önöleléssel sem próbálkozunk, csupán az egyik kezünkkel megérintjük a másik karunk csuklójánál a ruhánkat, óránkat vagy karkötőnket.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?