Amit tudnod kell, ha elvesztetted a munkádat

Kerekes Vivien
Írta: ,

A pillanat, amikor elveszted az állásod, legalább annyira fájdalmas lehet, mint egy szakítás. Évek munkája néhány perc alatt romba dőlt, és hirtelen fogalmad sincs, merre indulj el. Nyugtatod magad, hogy egyébként is szükséged volt egy kis pihenésre, de szíved mélyén bármit megadnál, hogy visszaszerezd a régi melódat. Tudod mit? Valójában rengeteg lehetőséged maradt még. Csak az első fázisokon kell túljutnod, és ez az állandó kétségbeesés csak egy távoli, rossz emlékké alakul majd át. És hogy ez biztosan így történjen, az alábbi néhány dolgot feltétlenül észben kell tartanod.

Bármikor bekövetkezhet Kép forrása: fashiongum.com

Néhány évtized alatt óriási változáson ment keresztül a munka világa.

A nagyszüleid, sőt, még a szüleid karrierje is hasonlóan kezdődött: elvállaltak egy állást, és szinte egész életükben ott dolgoztak. Legalábbis a többségnél így alakult.

Mára viszont a játékszabályok megváltoztak; a vállalatok nőnek, átalakulnak, és könnyen elfordulhat, hogy egyik nap még vidáman mész be dolgozni, a következő délutánon pedig félrehív a főnököd, és közli veled a rossz hírt.

Elvesztetted az állásod, amibe megszámlálhatatlan túlórát és rengeteg energiát fektettél – nem csoda, hogy időbe telik feldolgozni ezeket az információkat.

Az emberek többsége átesik ezen Kép forrása: marylinlagata.blogspot.hu

Általában mindenkit meglep a hír – még akkor is, ha a szíved mélyén egy ideje már sejtetted a dolgot.

Elvégre te egy megbecsült munkaerő voltál, nem szoktál ilyen helyzetbe kerülni.

Ezek után érthető, hogy a legelső reakciód a sokk, amit a düh, a depresszió és a kétségbeesés követ.

A büszkeségeden csorba esett, márpedig leginkább azért, mert az emberek többsége akkor tartja értékesnek magát, ha képes biztonságot nyújtani saját maga és a családja számára. Munka és kereset nélkül azonban ez szinte lehetetlen.

A helyzet viszont az, hogy a vállalatok sajnos nem azért léteznek, hogy kényelmes életet teremtsenek számodra.

Az elsődleges szempont az üzlet, így tudnod kell, hogy nem feltétlenül személyes okok miatt váltak meg tőled – sőt, ezen a fázison szinte mindenki átesik legalább egyszer az életben.