Amit tudnod kell, ha elvesztetted a munkádat

Írta: ,

A pillanat, amikor elveszted az állásod, legalább annyira fájdalmas lehet, mint egy szakítás. Évek munkája néhány perc alatt romba dőlt, és hirtelen fogalmad sincs, merre indulj el. Nyugtatod magad, hogy egyébként is szükséged volt egy kis pihenésre, de szíved mélyén bármit megadnál, hogy visszaszerezd a régi melódat. Tudod mit? Valójában rengeteg lehetőséged maradt még. Csak az első fázisokon kell túljutnod, és ez az állandó kétségbeesés csak egy távoli, rossz emlékké alakul majd át. És hogy ez biztosan így történjen, az alábbi néhány dolgot feltétlenül észben kell tartanod.

Bármikor bekövetkezhet Kép forrása: fashiongum.com

1/5 Bármikor bekövetkezhet

Néhány évtized alatt óriási változáson ment keresztül a munka világa.

A nagyszüleid, sőt, még a szüleid karrierje is hasonlóan kezdődött: elvállaltak egy állást, és szinte egész életükben ott dolgoztak. Legalábbis a többségnél így alakult.

Mára viszont a játékszabályok megváltoztak; a vállalatok nőnek, átalakulnak, és könnyen elfordulhat, hogy egyik nap még vidáman mész be dolgozni, a következő délutánon pedig félrehív a főnököd, és közli veled a rossz hírt.

Elvesztetted az állásod, amibe megszámlálhatatlan túlórát és rengeteg energiát fektettél – nem csoda, hogy időbe telik feldolgozni ezeket az információkat.

Az emberek többsége átesik ezen Kép forrása: marylinlagata.blogspot.hu

2/5 Az emberek többsége átesik ezen

Általában mindenkit meglep a hír – még akkor is, ha a szíved mélyén egy ideje már sejtetted a dolgot.

Elvégre te egy megbecsült munkaerő voltál, nem szoktál ilyen helyzetbe kerülni.

Ezek után érthető, hogy a legelső reakciód a sokk, amit a düh, a depresszió és a kétségbeesés követ.

A büszkeségeden csorba esett, márpedig leginkább azért, mert az emberek többsége akkor tartja értékesnek magát, ha képes biztonságot nyújtani saját maga és a családja számára. Munka és kereset nélkül azonban ez szinte lehetetlen.

A helyzet viszont az, hogy a vállalatok sajnos nem azért léteznek, hogy kényelmes életet teremtsenek számodra.

Az elsődleges szempont az üzlet, így tudnod kell, hogy nem feltétlenül személyes okok miatt váltak meg tőled – sőt, ezen a fázison szinte mindenki átesik legalább egyszer az életben.

3/5 Megtalálhatod önmagad

Természetes, hogy megtörtnek érzed magad. Esetleg céltalannak, sőt, még az is megfordulhat a fejedben, hogy talán soha többet nem lesz állásod. Mindenkinek eszébe jut.

De tudod mit? Ez végül sosem így történik. Nyugodtan tölts el egy kis időt a szomorkodással, aztán amikor készen állsz, ülj le a gép elé, és nézz végig pár álláshirdetést.

Valószínűleg te sem fülig érő mosollyal mentél be minden reggel dolgozni, és biztosan elképzelted már, milyen jó lenne valami egészen új melóban kipróbálni magad.

Elvégre mindenki vágyik a változatosságra. A jó hír az, hogy most ezt meg is valósíthatod.

Írd össze, mihez lenne kedved – az sem baj, ha semmi tapasztalatod nincs benne, a lényeg, hogy első körben önmagadat is jobban megismerd.

4/5 Gyakorlás és felfogás kérdése minden

Ne keseredj el, ha 5-10 elküldött önéletrajz után sem érkezik visszajelzés.

Hiszen képes vagy irányítani az időbeosztásodat, a viselkedésedet – de azt nem, hogy valaki felajánlja-e neked az állást vagy sem.

Ehelyett tekints mindenre úgy, mint a lépcsőfokokra. Egy rosszul sikerült állásinterjú, egy telefonos elbeszélgetés, mind egy-egy újabb szint, amin továbblépve értékes dolgokat tanulhatsz.

Olyan ez, mint az edzés: egyetlen délután alatt senki sem érte el az álomalakot.

Minden visszautasított jelentkezés közelebb visz ahhoz, ami egy „gratulálunk, téged választottunk” hívással zárul majd.

Az egyik legfontosabb, hogy képes legyél megválni a dühödtől. Persze teljesen természetes reakció, de őszintén; te szívesen felvennél egy olyan személyt, aki csak rosszat mesél a korábbi munkahelyéről? Ugye, hogy nem!

Lehetőséged van változtatni az életeden Kép forrása: pinmakeuptips.com

5/5 Lehetőséged van változtatni az életeden

Szakértők szerint pedig olykor ez a lehető legjobb dolog, ami történhet a karriereddel.

Sokan hajlamosak ugyanis éveket (sőt, évtizedeket) eltölteni egy olyan munkahelyen, amit egyébként ki nem állhatnak.

Mindezt az anyagi biztonságért, hiszen nincs garancia arra, hogy a felmondás után 2 nappal már egy új helyen folytathatják a karrierjüket.

Ha viszont elvesztetted az állásod, akkor annak valószínűleg oka van. Az életed egy egészen más irányba indult el, és hosszú idő óta most először lehetőséged van arra, hogy kezedbe vedd az irányítást

Ez pedig hatalmas önbizalmat adhat, ami elengedhetetlen a fényes karrierhez.

Olyannyira, hogy szakértők szerint így van a legnagyobb esélyed megtalálni a hozzád passzoló munkát – akár egy teljesen új területen.