Amit az ájurvédikus orvoslásról tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
Amit az ájurvédikus orvoslásról tudnod kell

Ha alternatív gyógymódot keresel a problémádra, vagy egyszerűen kíváncsi lettél az ilyen dolgokra a holisztikus szemléletednél fogva, biztosan több helyen is találkoztál már az ájúrvédikus medicina fogalmával. Most nagy vonalakban igyekszünk felvázolni, mit jelent valójában ez a keleti megközelítés, aminek többek között a masszázs és a jóga is része.

Az ájurvéda eredete

A több ezer éves indiai filozófia szanszkrit neve magyarul annyit tesz, hogy „a hosszú élet tudománya”. Már az ősi hindu kéziratokban, a védákban is tettek róla említést. 

Fontos tudni, hogy sokkal inkább kulturális gyakorlatról van szó, mintsem dogmatikusról –vallás helyett tehát szemléletről.
 
Ez annyit tesz, hogy spirituális beállítottságodtól függetlenül elmerülhetsz a szellemi, lelki és fizikai egyensúly elérését célzó ájurvédában. (Persze, maga a tény, hogy belebotlottál, elárulja: nyitott vagy.)
Az alkatok szerepe Kép forrása: bestthinking.com

Az ájurvédikus gyógyászat alapelvei szerint mindenki a következő három alkat egyedi keverékeként született. Ezeket az alkatokat dósáknak vagy dosháknak is hívják, és a nevük vata, pitta, illetve kappa.

Mindegyik az öt elem, tehát a tűz, a víz, a föld, a levegő és az éter speciális elegye. 

A páciens dósa-összetételének megállapítása után kezdődhet el a személyre szabott kezelés. Egy embernél egy vagy két alkat lehet domináns. Amennyiben viszont valamelyik túl erőssé vagy gyengévé válik, felborul az egyensúly, s tünet vagy betegség jelentkezik.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!