5 dolog, amit akkor is megtehetsz, ha nem tudsz kimenni a temetőbe

Írta: ,

Szinte nincs olyan kultúra, ahol valamilyen formában ne emlékeznénk meg azokról, akiket elveszítettünk, azokról, akik már nem lehetnek velünk. A temető felé vezető forgalmi dugóban ücsörögve, vagy a koszorúk és virágok között válogatva azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az ünnep több, mint egy rituálé. Az alábbi apróságokat akkor is megteheted, ha nem sikerül idén kijutnod a temetőbe, mégis méltó módon szeretnél emlékezni elvesztett szeretteidre.

Gyújts egy gyertyát!

1/5 Gyújts egy gyertyát!

A temetőben pislákoló száz meg száz mécses kétségtelenül megindító látvány, de egy gyertyát otthon is gyújthatsz azokra emlékezve, akik már nem lehetnek veled.

Ezek a rituálék nem véletlenül alakultak ki az emberiség történelme során: sok olyan dolog, ami üres közhelynek látszik, értelmet nyer, és gyógyírré válik olyankor, amikor valaki elvesztésének a fájdalmával kell megküzdened.

Gyújthatsz egyetlen jelképes gyertyát, vagy szánhatsz mindenkinek egyet-egyet, a lényeg, hogy meggyújtások közben az elhunytra emlékezz, és szánj néhány perc csendet a rohanó hétköznapokból arra, hogy a gyertyafény mellett az ő emléküket őrzöd.

Gondolj a szép időkre is!

2/5 Gondolj a szép időkre is!

Egy elvesztett szerettünkre gondolni sokszor fájdalmas dolog, de mikor az idő enyhít a sebeken, érdemes megidézni a boldog pillanatokat.

Egyáltalán nem kötelező halottak napján sírni – persze, ha ez megkönnyebbülést hoz, engedd ki nyugodtan a könnyeidet – de ugyanolyan méltó mód az emlékezésre az is, ha felidézel egy tréfás történetet, ha emlékszel valamire, amikor az elvesztett szeretteddel együtt nevettetek, ha felidézed a mosolyát, vagy egy együtt átélt boldog pillanatot.

Ugyanígy érdemes elfelejteni a „halottról vagy jót vagy semmit” attitűdöt is.

Ha volt valaki, aki fontos szerepet töltött be az életedben, mégsem volt felhőtlen a viszonyotok, nyugodtan gondolj erre is.

Jobb ezt az érzést feldolgozni és elengedni, mint egyszerűen elfojtani a haragot vagy a csalódottságot.

Emlékezz távoliakra is! Kép forrása: weheartit.com

3/5 Emlékezz távoliakra is!

Az év ezen az egy napján legalább gondolj azokra is, akikkel talán évekkel ezelőtt megszakadt a kapcsolatod, mégis hatással voltak az életedre.

Egy remek tanító, a kedves szomszéd néni, vagy a bácsi, akitől a piacon a savanyúságot vetted…

Mindegy, milyen apró vagy nagyobb szerepet játszottak az életedben, ha egyszer részei voltak, megérdemelnek ilyenkor egy gondolatot.

Elvégre éppen az határoz meg minket, hogyan viszonyulunk egymáshoz, milyen nyomokat hagyunk, ráadásul ez a fajta emlékezés nem csak a halottak előtt illő fejhajtás, de benned is sok új érzést megindíthat.

Beszélgess! Kép forrása: diyphotography.net

4/5 Beszélgess!

Ha van a környezetedben valaki – gyerek, kisebb testvér, unokatestvér – aki már nem emlékezhet egy halottatokra, vagy kevesebb emléke van róla, mint neked, szánj időt arra, hogy leülj vele, és tovább add az emlékeidet.

Persze, nem kell semmit erőltetni, de például a gyertyagyújtás szertartása remek alkalom lehet az, hogy a gyerek életkorának megfelelően átadj valamennyit abból az érzésből, amit a halottak napja ébreszt benned.

Nem csak elvesztett szeretteid emlékének megőrzése miatt fontos ez, hanem azért, mert segíthet a gyereknek, hogy megértse, honnan jön, mit hagytak rá az ősei, és ő is szeretettel gondoljon azokra, akik számodra fontosak voltak.

Adj hálát! Kép forrása: younglover.tumblr.com

5/5 Adj hálát!

Az sem véletlen, hogy olyan sok kultúrában tánccal és mulatsággal kötik össze a halottak napját, vagy akár a temetéseket is.

A magyar hagyományokkal ez nem annyira összeegyeztethető, de mégis érdemes arra is gondolni, hogy miközben a halottainkra emlékezünk, mégsem adhatjuk fel az élet örömét egészen.

Hiszen ez a nap arról is szól, hogy megértsük, minden múlandó, és hálát adjunk azért, amink van: öleld át azokat a szeretteidet, akik még veled vannak, örülj valami apróságnak, amit ma még élvezhetsz, hiszen minden utólag gyújtott gyertyánál többet ér, ha még életében elmondod valakinek, mennyire örülsz, hogy ismerheted.