Amikor ugyanazt a rossz célt hajszolod - Talpraállni vagy elengedni?

Hallgat Krisztián
Írta: ,

A legnagyobb dilemma nem az, hogy talpra tudsz-e állni egy bukásból, hanem az, hogy kell-e folytatni azt, ami elbukott. Van valami az életedben, építgeted, dolgozol rajta, legyen az párkapcsolat, vagy vállalkozás, vagy akármi, álmodozol róla, és várod a nagy beteljesedést. Aztán jönnek a völgyek, egy-két apróbb bukta, majd talpraugrás. Aztán megint bukta és megint talpraállás, aztán jön egy pillanat, amikor minden becsukódik és azt látod, hogy vége van.

Mivel építgetted magad, önsegítő könyvekkel, meg mindenféle cukisággal, így tudod, hogy ha eljön az a pillanat, amikor el fogják kérni az álmodat, akkor nem szabad engedned, mert ha most abbahagyod, soha nem lesz belőled senki.

De, mi van akkor, ha rosszul választottad ki a célod, és egyszerűen nem éri meg tovább kergetned a lehetetlent? Lehet, hogy abban az időszakban, amikor célt választottál, nem volt más opciód, vagy időlegesen szükséged volt rá, mert egy olyan dolog jön, amihez eszközt kaptál ezen keresztül. Szóval mi van akkor, ha most éppen az önsegítő irodalom téved, s neked tényleg tovább kell lépned? Kit kérdezzek? Hova fussak a kételyeimmel? Kellene egy orákulum, aki megmondja a frankót!

A helyzet az, hogy ez nem ennyire bonyolult. Hála Istennek nem vagy egyedül. Körülötted mozognak emberek, akik képesek kívülről látni a problémádat - miért ne kérhetnél tanácsot tőlük?

Nyilván ilyenkor el kell árulnod a gyengeségedet, be kell ismerned, hogy most nincsen kedved felállni, de egy jó barát, egy rokon, vagy ismerős meglepő értékelést is adhat neked. Valamikor én is egy ilyen tanácsot kaptam telefonban egy barátomtól: “figyelj elég gázos volt az elmúlt egy éved, szerintem nyugodtan válts, aztán ha talpra álltál, majd kellő távolságból meglátjuk, hogyan tovább”.

Az őszinteséged sokszor nagyon sok pénzt tud megtakarítani neked, ezért fontos, hogy legyen valakid, akivel beszélni tudsz.

Introvertált emberként teljesen megértem, ha nem szívesen kérsz tanácsot, viszont látnod kell, ha a jelenlegi helyzeted nem jó, hisz tudjuk Einsteintől, hogy csak az őrültek várnak el változó eredményt úgy, hogy közben mindig ugyanazt csinálják.

Ha párkapcsolatodban vannak ilyen kérdéseid, akkor is tudsz megoldást találni. Habár sajnos még Magyarországon nem divat, de a mediátorok ilyenkor hatalmas segítséget jelentenek.

Sokszor van olyan, hogy a kapcsolatban már nem tudunk beszélgetni, mert nem értjük egymást, mintha két teljesen külön nyelvet beszélnénk. Ilyenkor be lehet hívni egy párkapcsolati mediátort, aki leül mind a két féllel külön és segít egy nyelvet beszélni. Segítenek továbbá eldönteni, milyen irányba folytassátok tovább, mik azok a dolgok, amikre ezentúl figyelnetek kell saját és közös boldogságotok érdekében.

Akkor van esély a túlélésre, ha levetkőzzük büszkeségünket, és ha kell, segítséget kérünk. Sajnos sokan nem keresnek megoldást, inkább addig mennek, amíg már késő nem lesz, feladva egészséget, kapcsolatot, megkeseredve, kiégve. Van ami egyszerűen nem éri meg, és jobb tovább lépni - így vagy úgy.