Amikor érzed mások fájdalmát – A tükör-érintés szinesztézia

Kerekes Vivien
Írta: ,

„Tudom, mit érzel” – biztos te is legalább ezerszer mondtad ezt, amikor egy barátodnak együttérzésre volt szüksége. Egyes embereknél azonban ez nem csak egy vigasztaló mondat, hanem ők szó szerint képesek megtapasztalni, mit érez egy másik ember, ha elesik, vagy ha valaki megérinti... Ezt a különös jelenséget tükör-érintés szinesztéziának nevezik, és elképesztő mellékhatásokkal jár!

Mi az a szinesztézia? Kép forrása: India Earl Photography

Maga a szinesztézia egy különös mentális jelenség, amiben az érzékszerveid kissé másképp működnek, mint az megszokott.

Ennek több típusa is létezik, és lényegében azt jelenti, hogy például egy dallam, betű, vagy szám hallatán rögtön egy szín jut eszedbe.

Ez a leggyakoribb formája a szinesztéziának, de ezen kívül még számos fajtáját különböztetik meg a szakértők: vannak olyanok, akik betűkhöz, számokhoz komplett személyiségeket társítanak, de nem ritka az sem, hogy ezek hallatán rögtön ízeket éreznek a szinesztéziás emberek.

Szinesztézia a hétköznapokban Kép forrása: st-jr.deviantart.com

Az imént felsoroltak összességében nincsenek nagyobb kihatással a szinesztéziás emberek hétköznapjaira. Sokan teljesen semlegesként élik meg ezeket, sőt, néha észre sem veszik, hogy másképp észlelik a világot – számukra ez normális dolog, hiszen születésük óta ezzel élnek együtt.

Ennek segítségével képesek javítani az emlékezőképességüket, gyakorolni a fejben számolást, és a művészetekben is tudják hasznosítani a képességet; az egyetlen hátránya, hogy időnként túl sok inger éri őket egyszerre.

Egészen más a helyzet azonban a szinesztézia egy kevésbé ismert területével, amit a tudósok tükör-érintés szinesztéziának neveztek el.