Amikor érzed mások fájdalmát – A tükör-érintés szinesztézia

Írta: ,

„Tudom, mit érzel” – biztos te is legalább ezerszer mondtad ezt, amikor egy barátodnak együttérzésre volt szüksége. Egyes embereknél azonban ez nem csak egy vigasztaló mondat, hanem ők szó szerint képesek megtapasztalni, mit érez egy másik ember, ha elesik, vagy ha valaki megérinti... Ezt a különös jelenséget tükör-érintés szinesztéziának nevezik, és elképesztő mellékhatásokkal jár!

Mi az a szinesztézia? Kép forrása: India Earl Photography

1/5 Mi az a szinesztézia?

Maga a szinesztézia egy különös mentális jelenség, amiben az érzékszerveid kissé másképp működnek, mint az megszokott.

Ennek több típusa is létezik, és lényegében azt jelenti, hogy például egy dallam, betű, vagy szám hallatán rögtön egy szín jut eszedbe.

Ez a leggyakoribb formája a szinesztéziának, de ezen kívül még számos fajtáját különböztetik meg a szakértők: vannak olyanok, akik betűkhöz, számokhoz komplett személyiségeket társítanak, de nem ritka az sem, hogy ezek hallatán rögtön ízeket éreznek a szinesztéziás emberek.

Szinesztézia a hétköznapokban Kép forrása: st-jr.deviantart.com

2/5 Szinesztézia a hétköznapokban

Az imént felsoroltak összességében nincsenek nagyobb kihatással a szinesztéziás emberek hétköznapjaira. Sokan teljesen semlegesként élik meg ezeket, sőt, néha észre sem veszik, hogy másképp észlelik a világot – számukra ez normális dolog, hiszen születésük óta ezzel élnek együtt.

Ennek segítségével képesek javítani az emlékezőképességüket, gyakorolni a fejben számolást, és a művészetekben is tudják hasznosítani a képességet; az egyetlen hátránya, hogy időnként túl sok inger éri őket egyszerre.

Egészen más a helyzet azonban a szinesztézia egy kevésbé ismert területével, amit a tudósok tükör-érintés szinesztéziának neveztek el.

A tükör-érintés szinesztézia

3/5 A tükör-érintés szinesztézia

A tükör-érintés szinesztézia lényegében az empátia erősebb formája. Biztosan veled is előfordult már, hogy például amikor a testvéredet elkísérted oltásra, szinte érezted magadon, ahogy beadják neki az injekciót.

Vagy filmnézés közben valaki megsérült, és úgy gondoltad, ez még neked is fájt. Nos, a tükör-érintés szinesztéziával rendelkező emberek ezt tényleg szó szerint érzik; mindegy, hogy egy aprócska érintésről vagy egy erősebb vágásról van szó, az ő testüket rögtön ugyanolyan fájdalom járja át, mint a szenvedő alanyét.

Elég csak ránézniük valakire, és szinte azonnal a helyükben találják magukat. Ezek után persze nem csoda, hogy emiatt általában kerülik a horrorfilmeket, a thrilleket, sőt, sokan még a drámafilmeket is.

Mi áll a háttérben? Kép forrása: India Earl Photography

4/5 Mi áll a háttérben?

De vajon mi okozhatja ezt a különös jelenséget? Szakértők szerint ez leginkább néhány nemrégiben felfedezett sejthez köthető, amiket egyszerűen „tükör neuronoknak” neveztek el.

Egy ilyen szinesztéziával rendelkező személynél előfordulhat, hogy az agyának bizonyos része hiperaktív – ennek következtében pedig szó szerint érzékeli mások fájdalmát.

Ez persze komoly mellékhatásokkal járhat; például többször is beszámoltak már arról, hogy valaki elájult, miután látta, hogy egy másik személyt ököllel arcon ütöttek.

Ez a szinesztézia viszont nem csak fizikai, hanem érzelmi síkon is jelentős. Sokan állítják magukról ugyanis, hogy ha valakit boldognak látnak, hirtelen ők is hasonló lelki állapotban találják magukat; így pedig nem csoda, ha inkább kerülik a szomorú helyzeteket az élet minden területén.

5/5 Betegség?

A legtöbb szakember szerint a szinesztézia nem betegség, így kezelés sem létezik rá, de bizonyos hatások – például kábítószerek használata, stressz – felerősíthetik a tüneteket.

Valójában azonban csak kevesek élik meg átokként, számos ismert szinesztéziás művészről, tudósról van tudomásunk (többek között Liszt Ferenc, Jimi Hendrix, vagy Nikola Tesla), akik kifejezetten áldásként tekintettek erre az adottságra.